3 C
Kotor

Slušaj online radio

U Sutorini obilježen Dan borca: Kultura sjećanja za buduće generacije

Dan borca HN

U prisustvu predstavnika hercegovačke lokalne samouprave, boračkih organizacija Herceg-Novog i Kotora, te mještana Sutorine, jutros je u spomen parku u tom naselju tradicionalno obilježen 4. jul, Dan boraca.

Predsjednik Skupštine opštine Herceg-Novi Ivan Otović, potpredsjednica Opštine Vesna Samardžić i predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a 1941-1945 Herceg-Novi Đoko Zloković položili su vijenac na spomenik palim borcima.

Kako je Otović istakao u svom obraćanju, važno je sačuvati kulturu sjećanja, „kako bi buduće generacije znale da svoju sadašnjost duguju prošlosti, odnosno svim onim precima koji su živote položili za slobodu Sutorine. , Igal, Herceg-Novi i naša domovina“.

– Nikada nismo želeli da porobimo strane osvajače. Platili smo visoku cijenu. Da nismo takvi kakvi jesmo, danas bi nas bilo mnogo više. Ali sačuvali smo svoj identitet, vjeru i naciju – rekao je.

Dan borca HN

Vijenac na spomenik položili su potpredsjednik SOBNOR-a Crne Gore Ljubenko Borović i predstavnici kotorske boračke organizacije, a potom i direktorica preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Olivera Doklestić.

Prema Borovićevim riječima, cijeli bokokotorski kraj dao je veliki doprinos u NOB-u od 1041. do 1945. godine.

– Zato se sjećamo Orjenskog bataljona i Prve boke brigade, koji su odavde otišli sa naših prostora i učestvovali u oslobađanju 17 crnogorskih opština – rekao je Borović.

https://bokanews.me/wp-content/uploads/2022/07/Nas04072022.jpg

Današnjoj svečanosti prisustvovali su konzul Republike Srbije u Herceg-Novom Mićo Rogović, sekretar za lokalnu samoupravu Željko Bajčeta i direktor Opštine Herceg-Novi Dušan Vukić.

U okviru spomen parka u Sutorini nalazi se spomenik Bokeljima i Crnogorcima koji su porazili Napoleonovu vojsku, bista vođe Hercegovačkog ustanka vojvode Luke Vukalovića, spomenik palim borcima NOB-a, spomenik palim borcima u ratu 1991-1995, kao i spomenici dobrovoljcima u Hercegovačkom ustanku, Balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu.

Najčitanije