16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U Tivtu 18 odsto manje gostiju

Tivat / foto Boka News

U Tivtu  trenutno boravi 1,762 gosta, većinom stranaca, dok je broj domaćih turista svega devet. Evidentiran je pad od 18% u odnosu na isti period prethodne godine, ali je ipak 67% bolja posjećenst u poređenju sa 2019. godinom, rekla je direktorica Turističke organizacije, Nina Lakičević…

Hotelski kapaciteti su popunjeni pet odsto bolje nego prošle godine, dok je u privatnom smještaju zabilježen pad od 19%. Pokazatelji su, ističe Lakičević, u poređenju sa 2022. i 2019. godinom dobri, sa ukupno 139,000 dolazaka, što predstavlja povećanje od 11% u odnosu na 2022. godinu. Tokom devet mjeseci ostvareno je 1,145,000 noćenja.

Statistika takođe pokazuje povećanje naplate boravišne takse za 35% u odnosu na prethodnu godinu, dok je turistička taksa zabilježila povećanje od 18%.

Naplaćeno je 510 hiljada boravišne takse i gotovo 180 hiljada eura turističke takse tokom deset mjeseci. Dodatno, prihod od članskog doprinosa iznosi 19 hiljada eura, s očekivanjem da će rezultati biti bolji u poređenju s 2022. godinom jer obračuni nisu potpuno završeni. Očekuje se da u narednom periodu to uradi Sekretarijat za finansije.

Takođe, naplata nautičke takse je dobra, a i tokom prethodnih prazničnih dana  zabilježena je dobra posjeta. U strukturi gostiju najviše ih je iz Rusije i Ukrajine. Direktorica TOT-a izražava zadovoljstvo s trenutnim turističkim pokazateljima u Tivtu.

Lakičević je navela da su dopis resornom ministarstvu zajedno su uputile turističke organizacije sa Primorja. Insistiraju na promjeni zakona i tako dođu do toga da, možda ne dokrja ove godine što je i nemoguće, ali u maju ili sptembru naredne  počne nova naplatna politika.  Cilj je  da se kod nautičke takse ide ka naplati po osnovu broja gostiju, a ne po osnovu plovila koja stižu u Porto Montenegro.

Najčitanije