17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

U Kotoru održan međunarodni znastveni skup “Zmajevići nadbiskupi, mecene…”

Dan Muzeja grada Perasta - “Zmajevići – pod plaštom opata i kapetana”
“Zmajevići – pod plaštom opata i kapetana” – foto arhiv Boka News

Međunarodni znastveni skup „Zmajevići nadbiskupi, mecene, društveno-politički stratezi“ posvećen nadbiskupima Andriji i Vicku Zmajeviću, održan je u petak  u Crkvi Sv. Duha u Kotoru.

“Nadbiskupi koji su svojim životom, djelovanjem, pastirskom službom, kulturnom predanošću obilježili, ne samo prostor Boke kotorske i Perasta iz kojeg su potekli, već prostor i Zadarske nadbiskupije, odnosno Dalmacije i kako ćemo danas vidjeti i prostor Albanije. Dakle, oni spajaju jako široki geografski, kulturni i povijesni luk”, kazao je u uvodu kancelar Kotorske biskupije don Robert Tonsati.

Osvrnuo se i na povod održavanja ovog znanstvenog skupa.

“Naša braća u Albaniji slave 320 godina od održavanja sabora u Lješu kojim je predsjedavao nadbiskup Vicko Zmajević. Također, obilježava se 300 godina od iseljavanja Arbanasa na područje Zadra. Dakle, don Nik iz Albanije je predložio našem nadbiskupu da se održi ovaj znanstveni skup i mi smo to prihvatili kao Kotorska biskupija, budući da je ovo postojbina Zmajevića, odnosno njihovo ishodište”, kazao je Tonsati.

Predsjednik Opštiine Kotor Vladimir Jokić poručio je da je rijetko koja porodica  u povijesti Kotora toliko utisnula svoje ime kao što su to uradili Zmajevići.

„Od Andrije, Vicka i njihovog predanog vjerskog i kulturološkog rada, do političkih i strateških upoznavanja civilizacija koje su upravljale ovim prostorima sa onim što je priroda ovoga kraja, ostavili su neizbrisiv trag, ne samo na prepoznavanje ovog dijela Europe, već i na zbivanja u ostatku Europe, od Rusije sve do Vatikana. Nadam se da će današnji skup doprinijeti boljem razumijevanju njihove uloge u ovim procesima. Siguran sam da će i grad Kotor u narednom periodu uspjeti i umjeti da se na pravi način oduži legatu jedne takve obitelji”, kazao je Jokić na otvaranju skupa.

Monsinjor Rok Gjonlleshaj, nadbiskup barski i apostolski upravitelj Kotorske biskupije istaknuo je da se skupom želi obilježiti važan događaj povodom 320 obljetnice sabora u Lježi (Albanija) gdje je glavnu ulogu, osim pape Klementa XI imao, kako kaže, sin Boke kotorske, Vinćenco Zmajević.

“Nadbiskup Zmajević u tom događaju nije bio sam. Delegiran od strane pape Klementa XI podržan od drugih Zmajevića-Andrije nadbiskupa i Matrije admirala, na tom značajnom koncidu imao je i ostale nadpastire i pastire iz Albanije i Sirije, kao što su bili nadbiskup Skoplja, biskup Lježe, nadbiskup Skadra i ostali redovnici i česnici na tom skupu koji su zajedno donijeli veoma važne odluke i dali svoj doprinos da se može sačuvati vjera i nacionalnost, te da se može oživjeti Crkva koja je bila do te mjere ugrožena da je bila pred propašću”, kazao je Gjonlleshaj.

Dan Muzeja grada Perasta - “Zmajevići – pod plaštom opata i kapetana”
Dan Muzeja grada Perasta – “Zmajevići – pod plaštom opata i kapetana” – foto arhiv Boka News

U znastvenom skupu učestvovali su osim nadbiskupa Skadarskog Angela Massafra i župnika u Perastu, odakle Zmajevići potiču, don Srećko Majić, i znastvenici istraživači iz zemalja regiona.

Na temu “Iz životopisa barskog nadbiskupa Andrije Zmajevića  (1671.-1694.)” govorila je putem Zoom aplikacije dr. sc. Lovorka Čoralić (Hrvatska),“O službi Vicka Zmajevića u Zadarskoj nadbiskupiji“ doc. dr sc. Zdenko Dundović (Hrvatska),“Christus imperat Andrije Zmajevića i tenebrae Vicka Zmajevića u Južnojadranskom društveno-storijskom kontekstu njihovog prelatstva” dr sc. Savo Marković (Crna Gora), Latini” e “Scismatici” nel sec. XVII – XVIII, nei confine dell’odierno Montenegro”, akademik Pellumb Xhufi, (Albanija).

Na temu “Le circostanze politico- sociali della migrazione degli albanesi a Zara all’ epoca di Zmajevich” izlagao je prof. dr. sc. Edmond Malaj (Albanija), “Vicko Zmajević i Barska nadbiskupija u izvještajima kongregacije “Propaganda Fide” don Frok Zrefiq (Kosovo), “Smanjenje katoličke populacije u Barskoj nadbiskupiji za vrijeme vladavine Nemanjića i Osmanskog carstva” dr. don Nike Ukgjini (Albanija). Na temu “Zmajevići u dokumentima Istorijskog arhiva Kotor”, govorili su Joško Katelan i Tina Brajić (Crna Gora) na temu “Nadbiskup Vicko Zmajević naručitelj umjetnina u Dalmaciji”, akademik Radoslav Tomić, (Hrvatska), “Palača Zmajević u Perastu i barokna stambena arhitektura u Boki Kotorskoj”, dr. sc. Katarina Horvat – Levaj (Republika Hrvatska), a na temu “Nadbiskup Andrija Zmajević, pokrovitelj umetnosti”, prof. dr. sc. Saša Brajović, (Srbija).

Organizatori skupa su bili Kotorska biskupija i Barska nadbiskupija, u suradnji s biskupijom Lješa u Albaniji.

Najčitanije