20.5 C
Kotor

Slušaj online radio

U Tivtu praktično tri škole u jednoj, što predstavlja gorući problem

škola

Broj đaka, između 1.720 i 1.730, ukazuje da praktično imamo tri škole u jednoj, što je naš gorući problem zadnjih decenija“, kazao je pomoćnik direktora OŠ „Drago Milović“, Tomislav Goranović.

Uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera juče je nastava počela u tivatskim osnovnim školama, „Branko Brinić“ u Radovićima i „Drago Milović“ u centru grada, koja ima područna odjeljenja u Gradiošnici i Donjoj Lastvi.

Škola u Radovićima, po riječima vd direktorice Vesne Brinić, broji oko 130 đaka, od kojih je desetak prvačića. Njihov prvi dan u školi obilježen je priredbom, koju su pripremili đaci i nastavnici, a na kojoj su gosti bili predstavnici Opštine Tivat i kompanije „Orascom“. Oni su đacima prvacima uručili prigodne poklone.

Upisi u školama još uvijek traju, pa brojevi nisu konačni, naglasili su u obje osnovne škole.

„U školskim klupama je između 1.720 i 1.730 učenika. U ovaj broj uračunati su i đaci u područnim odjeljenjima, u kojima nastavu pohađa po stotinjak učenika. Broj đaka ukazuje da praktično imamo tri škole u jednoj, što je naš gorući problem zadnjih decenija“, kazao je pomoćnik direktora OŠ „Drago Milović“, Tomislav Goranović, napominjući da je u prvom razredu oko 200 mališana, koje je Opština Tivat obradovala prigodnim poklonima.

U školi očekuju da će se problem sa kašnjenjem tridesetak kompleta za đake prvake riješiti za nekoliko dana. „Do kašnjenja je došlo jer su nadležni iz Ministarstva pratili dinamiku upisa iz juna, a u međuvremenu je upisano još mnogo više prvaka“, kazao je Goranović.

Po riječima vd direktorice Srednje mješovite škole „Mladost“, Marije Čučković, u ovu obrazovnu ustanovu upisano je 527 đaka, koji su raspoređeni u 23 odjeljenja. Gimnaziju pohađa 120, a stručnu školu 407 učenika.

Škola – foto Opština Tivat

„Brojni su profili koji se obrazuju i organizaciono je bilo teško uklopiti ih sve u jednu smjenu, pa je nastava ove godine morala da se organizuje u dvije smjene“,

kazala je Čučković, naglašavajući da je od ove godine uveden smjer elektrotehničar za razvoj web i mobilne aplikacije.

„Zbog toga nam je neophodna još jedna učionica sa računarima, jer postojeće dvije računarske učionice već koriste ostali smjerovi u školi. Takođe je neophodno obnoviti mokre čvorove i krov škole“, kazala je vd direktorica,

Marija Čučković, najavljujući da će se i ove godine organizovati dualni oblik praktične nastave.

Pored Tivćana, SMŠ „Mladost“ pohađaju i đaci iz Budve, Hergceg Novog, Kotora i Petrovca.

/S.K./

Izvor:Pobjeda

Najčitanije