12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

U Tokiju proglašeno vanredno stanje, Olimpijada bez publike

tokio olimpijske igre 2021

Japanski premijer Yoshihide Suga službeno je proglasio početak vanrednog stanja u Tokiju u cilju suzbijanja korona virusa. Vanredno stanje, četvrto po redu u ovoj zemlji od početka pandemije, trajat će do 22. avgusta.

Kako je rekao Suga, porast u broju zaraženh zabilježen je zbog širenja delta soja korona virusa. On je također rekao da će temeljne mjere biti poduzete kako bi se spriječilo da olimpijski sportisti donesu virus u Japan.

Nakon što je u gradu proglašeno vanredno stanje, organizatori Olimpijskih igara u Tokiju složili su se zabraniti učešće publike na Igrama.

“Postigli smo dogovor o tome da neće biti gledatelja na terenima u Tokiju,” rekao je japnski olimpijski ministar Tamayo Marukawa.

Većina takmičenja biće održana u Tokiju, no nekoliko njih biće održano van glavnog grada. Marukawa je rekao da će organizatori u drugim dijelovima odlučiti o “konkretnim mjerama” za gledaoce.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach rekao je ranije da će 85 posto članova olimpijskih delegacija biti u potpunosti vakcinisano prije dolaska u Japan.

Nakon prošlogodišnjeg odgađanja zbog korona virusa, Olimpijada u Tokiju bi trebala da se održi od 23. jula do 8. avgusta.

Zabrana učešća gledatelja zadnji je u nizu udaraca Olimpijskim igrama čije je održavanje odgođeno prošle godine zbog pandemije.

Zdravstveni zvaničnici već sedmicama navode da bi odsustvo gledatelja na Igrama bilo najmanje rizična opcija usred široke zabrinutosti da će priliv hiljada sportista i zvaničnika potaknuti novi val zaraza.

“Naravno, podržavam opciju ‘bez gledatelja’, ali zabrinutost nikada neće prestati sve dok imamo veliki događaj poput Igara zajedno sa sezonom praznika i odmora”, rekao je Yuki Furuse, profesor Univerziteta Kyoto koji radi sa vladinom stručnom grupom za korona virus.

On je procijenio da bi se dnevni broj zaraženih u Tokiju mogao povećati na 1.000 osoba tokom jula i 2.000 tokom avgusta, povećavajući rizik da bolnice u tom regionu ostanu bez kreveta.

Organizatori Olimpijade već su ranije zabranili učešće strane publike.

Najčitanije