16 C
Kotor

Slušaj online radio

U Žrnovnici besplatno podjelili 300 sadnica žrnovničke jabuke

Foto Hina

U organizaciji udruge “Žrvanj” u ponedjeljak je u Žrnovnici u blizini Splita besplatno podijeljeno 300 sadnica žrnovničke jabuke, a po njih su dolazili ljudi iz okolnih mjesta te iz Dalmatinske zagore.

“Ugodno smo iznenađeni  odazivom građana na ovu akciju jer smo u kraćem roku nego što smo planirali podijelili svih 300 sadnica predviđenih prvog dana akcije, koja se nastavlja sutra”, rekao je za Hinu predsjednik udruge “Žrvanj” Rade Popadić.

Dodao je kako je za sutra predviđena podjela još 200 sadnica te vrste jabuke.

“Vjerujem da će sutrašnjih 200 sadnica ‘prhnuti’ za sat vremena jer je interes građana ogroman”, rekao je Popadić.

Podsjetio je da svaki građanin može dobiti jednu sadnicu te da se pritom mora predočiti osobna iskaznica onoga tko ju prima.

Po njegovim riječima, odziv građana na tu akciju premašio je očekivanja, a oni koji ostanu bez besplatne sadnica žrnovničke jabuke moći će ih kupiti u Botaničkom vrhu.

Zahvalio je na potpori u akciji Splitsko-dalmatinskoj županiji i tvrtki Botaničkom vrhu, koja se bavi uzgojem i prodajom sadnica.

“Ovom besplatnom podjelom sadnica želimo revitalizirati žrnovničku jabuku, a namjera nam je da se ona probije i izvan Žrnovnice. U tomu smo uspjeli jer su po sadnice dolazili građani od Omiša do Trogira, a posebice je primjetan bio broj građana iz Kaštela”, rekao je Popadić.

Podsjetio je da Žrnovničko polje nekada bilo puno tih jabuka, ali su one “gotovo sasvim nestale” te ih udruga “Žrvanj” sada oživljava. Te se jabuke nazivaju još i božićnima jer dozrijevaju krajem godine u vrijeme božićnih blagdana.

Istaknuo je da su istraživanja Instituta za jadranske kulture i melioraciju pokazala da sorta jabuka s područja Žrnovnice pripada skupini visokokvalitetnih sorti te da ih zato treba očuvati i promicati.

Izvor:Hina

Najčitanije