30 C
Kotor

Slušaj online radio

Učenici pulske Industrijsko-obrtničke škole razvili rješenje za brodska kormila

Kormilo – Foto: Glas Istre

U Industrijsko-obrtničkoj školi u Puli, u sklopu projekta CLASS 4.0, održana je učenička prezentacija na temu rada na stvarnom inovacijskom procesu u području plave ekonomije, s fokusom na brodogradnju.

Točnije rečeno, zadnjih nekoliko mjeseci 15-ak učenika je uz pratnju profesora mentora te u suradnji s tvrtkom Tehnomont iz Pule radilo na pametnom rješenju za brodska kormila, te je kao rezultat te suradnje osmišljen inovativni hidraulički sustav upravljanja brodskim kormilom.

Dr. sc. Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije IDA-e, tom je prigodom pohvalio rad i učenika i mentora te posebno istaknuo kako je iznimno zadovoljan suradnjom obrazovnog i realnog sektora, s naglaskom na Tehnomont brodogradilište u ovom slučaju.

“IDA će i dalje nastojati djelovati u smjeru povezivanja obrazovanja i gospodarstva uz pomoć sredstava iz EU fondova”, istaknuo je Sabatti, zaključivši kako je konkretna primjena naučenog u suradnji s gospodarstvom kvalitetan put za održivo upravljanje resursima.

Dragan Radovanović, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole, predstavio je aktivnosti učenika i pojasnio kako je tekao proces. U suradnji sa školom predstavnici Tehnomonta učenicima i nastavnicima su objasnili samu inovaciju i što ona uključuje, izradili tehničko-tehnološku dokumentaciju i nabavili sav potreban materijal.

Škola je dobila zadaću da u školskim radionicama sastavi električni ormar i upravljačku konzolu uputnika za trofazni elektromotor sustava hidrauličkog kormila. Učenici zanimanja elektromehaničar i elektroinstalater su u sklopu praktične nastave, uz vodstvo profesora Andreja Stankovića, rasporedili sve elemente u razdjelni ormar, povezali sve elemente vodičima sukladno shemi i na kraju u beznaponskom stanju provjerili ispravnost svih spojeva.

Osim razdjelnog ormara na sličan način je izrađena upravljačka konzola za upravljanje sustavom s nekog drugog mjesta.

Even Živić je ispred Tehnomonta naglasio kako su učenici bili u prilici izraditi dio sustava koji se aktivno koristi na svakom brodu. Uređaj po svojoj funkciji traži određeno poznavanje komponenti, princip rada tih komponenti, čitanje elektro nacrta, a na kraju i razumijevanje rada cijelog sustava kormila kako bi se mogao pravilno ispitati njegov rad u radionici.

Izrađujući ovaj uređaj, učenici su uspjeli vlastitim rukama iz osnovnih mehaničkih i elektroničkih komponenti, pomoću shematskog dijagrama, sklopiti potpuno funkcionalni uređaj, ispitati ga i naučiti ponešto o sustavu kormila.

Istarska razvojna agencija IDA uključena je kao partner u projekt CLASS 4.0 (CLuster for dAta-driven Solutions in the Sea economy). Projekt je odobren za financiranje u sklopu poziva za kapitalizaciju rezultata prethodnih projekata Programa Interreg Italija – Hrvatska 2014. – 2020.

Ukupna vrijednost projekta je 599.083 eura, pri čemu 509.221 euro bespovratno sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Najčitanije