24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Učesnice projekta “Made by Novljanke” kreiraju i šiju  tekstilne potrepštine za ugostiteljstvo

NVO Mare MareNVO Mare Mare

Njihove ruke tkaju priče koje će prekriti stolove blistavim stolnjacima, sačuvati dragocjene trenutke u mekim salvetama i osvijetliti kuhinje u keceljama isprepletanim toplinom i snagom.

U radionicama koje organizuje NVO Mare Mare deset žena u okviru projekta  ,,Made by Novljanke” kreiraju i šiju  tekstilne potrepštine za ugostiteljstvo  i nadaju se da će nakon obuke lakše naći ili pokrenuti sopstveni posao.

Svaka nit koju pažljivo uvlače u svoj rad nosi dio njihovih priča i duša, a svaki detalj je pečat njihove posvećenosti.

I dok tiho razgovaraju, radionica postaje mjesto zajedništva, gdje se životne priče preplavljuju smijehom i podrškom. Tu, u tom magičnom prostoru, žene postaju ne samo švelje, već i prijateljice koje dijele radosti i tuge.

“Oduševljena sam ovom radionicom! Sviđa mi se kako smo učili nove tehnike šivanja, a materijali koje smo koristile su fantastični, zaista sam uživala u radu s njima”, ističe Stanka.

“Naučila sam mnogo novih stvari . Nikada nisam mislila da ću moći napraviti nešto tako kreativno i osjećam se inspirisana da eksperimentišem s šivanjem nakon ove radionice”, navodi Lepa.

Gordana tvrdi da je instruktorka sjajno prenosila znanje. Kaže i da se osjeća samouvjerenije u svoje vještine šivanja.

Sve učesnice radionica kažu da je “divno raditi s drugima i dijeliti ideje i da je zabavno  raditi u takvom okruženju, razmjenjivati  iskustva i savjete”.

Projekat Made by Novljanke implementira se u sklopu  Regionalnog programa lokalne demokratije na  Zapadnom Balkanu  koji finansira Evropska unija, a u Crnoj Gori  UNDP u partnerstvu sa 14 lokalnih samouprava među kojima je i Opština Herceg Novi.

Kontakt osoba Dubravka Raičević  maremare541@gmail.com

Izvor:S.Kosić

Najčitanije