23.4 C
Kotor

Slušaj online radio

UCG – priznanje za doc. dr Iliju Morica

Dr Ilija Moric

Za postignute rezultate i doprinose razvoju naučnoistraživačkog, umjetničkog i stručnog rada na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u 2021. godini, doc. dr Ilija Moric dobitnik je Priznanja Univerziteta Crne Gore.

Podrška Vijeća Fakulteta za turizam i hotelijerstvo, predlogom doc. dr Morica za priznanje UCG, temelji se na izraženoj aktuelnosti i interdisciplinarnosti tema naučnih radova i projekata u kojima je učestvovao, a koji su strateški direktno vezani za izazove održivog razvoj turizma u Crnoj Gori.

U svojim naučnim radovima bavio se oblašću sezonskog zapošljavanja,  kao i istraživanjem uticaja i značaja sezonskih radnika na performanse preduzeća.  Takođe, analizirao je i ulogu lokalne zajednice u razvoju kulturnog turizma u Crnoj Gori.

Njegova istraživanja tokom 2021. godine su bila obilježena važnim međunarodnim projektima iz oblasti tzv. plave ekonomije, dualnog obrazovanja i kulturnog turizma.

Dr Ilija Moric – foto Total Montenegro

Kada govori o najvećem izazovu u postizanju rezultata tokom prethodne godine, kaže da vjeruje da je on svima bio zajednički, te da se odnosi se na okolnosti uzrokovane pandemijom. Ali i taj izazov, ističe, podstakao je sve da unaprijede sopstvene kompetencije vezane za dalju digitalizaciju i upotrebu onlajn alata u nastavi i istraživanju.

„Godina 2021. mi je posebno značajna zbog imenovanja u zvanje docenta, a ova nagrada je dopunila taj uspjeh na najljepši mogući način. Ovo priznanje jasno pokazuje da UCG ulaže veliki napor u razvoj novih kadrova kroz podršku i afirmaciju istraživačkih aktivnosti svih zaposlenih, a posebno mladih istraživača, koji su prepoznati kao važan pokretač napretka naše akademske zajednice u zemlji i inostrantstvu. U skladu s tim, a šire posmatrano, zadovoljstvo je biti dio takvog sistema i politike praćenja karijera mladih i perspektivnih istraživača, kako je uostalom definisano strategijom razvoja UCG-a. Sa druge strane, nagrada i druga priznanja me obavezuju, ali i otvaraju nove mogućnosti ličnog i profesionalnog razvoja“, smatra Moric.

Ciljevi u daljem radu iz naučnoistraživačke oblasti su, kaže on, dugoročni, tako da će se tokom 2022. godine uglavnom truditi da bude što se približi krajnjem cilju planiranog.

„U nadi da će objektivne okolnosti biti povoljnije, takođe bih želio da moje aktivnosti budu vezane za uspješan nastavak započetih projekata kao i dalje jačanje istraživačkog tima na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo. Naime, kako dugujem veliku zahvalnost koleginicama prof. dr Sanji Peković i prof. dr Đurđici Perović za podršku u mojem radu, tako želim da slične mogućnosti obezbjedimo nekim novim generacijama istraživača“, zaključuje Moric.

Najčitanije