9 C
Kotor

Slušaj online radio

Ucrtavaju nove sadržaje po željama investitora?

Župa – foto Boka News

Vlada Crne Gore donijela je odluku o izradi izmjena i dopuna Državne studije lokacije „Dio sektora 22 i sektro 23“ (Župa – Bonići) u Tivtu.

Radi se o planskom dokumentu koji pokriva površinu od 66,39 hektara na obali Tivta i morski akvatoriijum na udaljenosti od 200 metara od obale, a ovom DSL uređuje se jedan od najatraktivnihjih djelova Tivta – poluostrvo Župa i pojas obale naselja Bonići prema aerodromu Tivat.

Rok za izradu izmjena i dopuna DSL za Župu i Boniće je devet mjeseci od zaključenja ugovora sa rukovodiocem izrade, a Vlada će finansirati troškove koji za to iznose 19.800 eura.

Kako se navodi u Programskom zadatku koji je usvojila Vlada na sjednici u četvrtak, cilj izrade izmjena i dopuna ove DSL je „da se shodno razvojnim potrebama stvore preduslovi za dodatni razvoj djelatnosti koje su komplementarne sa razvojem turizma“.

„Kroz izradu izmjena i dopuna DSL-a potrebno je preispitati plansko riješenje u smislu stvaranja dodatnih uslova za poboljšanje nivoa usluga i obezbjeđivanje raznovrsnih sadržaja koji su komplementarni sa razvojem turizma.“- piše u Prigramskom zadatku.

Na prostoru obuhvaćenom ovom DSL velike zemljišne komplekse posjeduju kompanije pod kontrolom podgoričkog biznismena Veselina Barovića, belgijskog biznismena Žan Luk Dumortijea i člana Glavnog odbora DPS Hilmije France. Lokalna DPS-SD-HGI uprava Tivta najavila je da će tražiti izmjene i dopune važeće DSL kako bi se omogućilo sprovođenje u djelo privatno-javnog partnerstva Opštine sa Francom da se na dijlu zemljišta  na mjestu sadašnje dotrajale tivatske sportske dvorane i okolnom prostoru, podigne moderni sportski centar za novom dvoranom i zatvorenim bazenom. Najavljeno je i da će se u privatno-javnom partnerstvu sa Francom čiji detalji još nisu predočeni javnosti Tivta, raditi i na izmještanju neformalnog romskog naselja „7.jul“ koje se nalazi na Francinoj zemlji i u nepodsrednoj blizini njegovog hotela sa četiri zvjezdice, a što je takođe u obuhvatu ove DSL.

Vlada je za rukovodioca izrade izmena i dopuna DSL Župa-Bonići odredila Mirku Đurović, diplomiranu inženjerku arhitekture.

Izvor:S.L

Najčitanije