13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Tivat: Komemoracija Graciji Petkoviću

Komemoracija Graciji Petković

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Opštine Tivat juče je u Bogdašićima posjetilo grob palog borca Gracije Petkovića.

Na komemoraciji su pored članova UBNORA Opštine Tivat prisustvovali i članovi njegove porodice, a  član Opštinskog odbora UBNORA Tivat-Vule Vujačić je  podsjetio na njegov životni put, kao i na na pogibiju na Paštrovnici. U svom obraćanju je istakao:

„Okupili smo se danas da se poklonimo sjeni i odamo dužnu poštu i vječnu zahvalnost još jednom gorostasu NOR-a koji je svoj tek započeti život ostavio na oltaru slobode.

Danas je 82 godine od pogibije palog borca, rodoljuba i heroja Bodgašića, Gradiošnice, Tivta, Boke i Crne Gore, Gracije Petkovića, koji je junački poginuo u borbi protiv neprijatelja na Paštrovnici kod Budve  1942.godine.

Gracija je rođen 19.oktobra 1919.godine u Bogdašićima. Potiče iz siromašne seljačke porodice u kojoj je bio sin jedinac od oca Stoja i majke Jele Maslovar. Poslije završene osnovne škole odlazi na izučavanje krojačkog zanata, te se zapošljava u krojačkoj radnji Janka Jesenka u Tivtu. Već tada se druži sa naprednim radnicima i članovima KPJ iz Kotora. Opredjeljuje se za komunistički pokret, te postaje član KPJ 1940.godine.

Kao mladi komunista oko sebe okuplja, ne samo mlade radnike u mjestu gdje radi već i omladince u svojim Bogdašićima. Kao član KPJ još prije rata izvršavao je niz zadataka: organizator je prikupljanja „crvene pomoći” među radnicima u Tivtu i među svojim drugovima u rodnom mjestu, sa Krstom Grgurevićem i Antom Vukašinovićem učestvuje u organizaciji štrajka u ciglani u Krtolima, i dr… Kapitulacija Jugoslavije zatekla ga je u Tivtu kao radnika krojača.

Njegova rodna kuća u Bogdašićima je bila mjesto sastanaka omladine u pripremama za 13.julski ustanak naroda Crne Gore. Istovremeno je radio i na nizu drugih zadataka u vezi sa pripremama omladine i radnika za borbu protiv italijanskog okupatora i domaćih izdajnika. Krajem 1941. ili u toku januara 1942. godine u Kavču na mjestu Marovine, formirana je partizanska jedinica za Gradiošnicu. Za komandira ove naoružane jedinice je izabran Savo Čelanović, za njegovog zamjenika Niko A. Petković, Gracija Petković je izabran za komesara a njegov zamjenik je bio Anto K. Počanić.

Negdje oko 20. marta 1942. godine po zadatku Partije, Gracija odlazi na omladinsko savjetovanje u Crmnici. Po povratku, u Poborima dobrovoljno pristupa u sastav Kotorsko-primorske čete, Lovćenskog odreda, u borbi protiv italijanskih fašista 25. marta 1942. godine na Paštrovnici. U toj bici, koja je toga dana trajala od 05.30 do 15.00 časova, Gracija je bio u prvim borbenim redovima, te je od neprijateljskog metka junački poginuo. Partizani su imali 8 mrtvih i 9 ranjenih, a Italijani 10 puta više, što od partizana što od svoje artiljerije.

Pogibija Gracije Petkovića izazvala je kod mještana Gradiošnice i čitave Opštine Tivat veliku žalost, a kod pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta prazninu u političkoj aktivnosti. U narodu je bio omiljen a te 1942.godine bio je tek mladi čovjek na počektu svoga životnog vijeka sa svega 22 godine.

Gracija Petković je još jedan u moru heroja II svjetskog rata, koji su u borbi za slododu i dostojanstvo čovjeka zaslužili vječnu zahvalost i poštovanje. Samo ovo naše podneblje može da iznjedri ovakve heroje koje su ideali pravde, jednakosti, bratstva, junaštva i slobode vodili nepokolebljivo u borbu protiv neprijatelja i okupatora. Nijesu oni mnogo razmišljali o svojoj ličnoj budućnosti ili sigurnosti već su jurišali i padali znajući da nijesu oni žrtve rata već iskre budućnosti koja će donijeti slobodu i pravednije društvo.

Neka ti je vječna hvala i slava, a trajna obaveza svih nas danas ovdje nije da se samo jednom godišnje okupimo oko tvoga groba već da tvoj svijetli lik i junački primjer ponovo izdignemo na mjesto koje pripada“.

Opštinski odbor UBNORA TIVAT

Najčitanije