7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi – Skrnavljenje spomen kompleksa Bezmetković osudili članovi UBNOR-a

Vandali skrnavljenje spomenika – Foto: UBNOR i Antifašisti Herceg Novog

Vandalski čin skrnavljenja spomen kompleksa Bezmetković na Savini, koji se dogodio sinoć, osudili su i članovi UBNOR-a i antifašista Herceg Novog.

Dok častan svijet spava, fašizam u Herceg Novom je budan, živi i jača u raznim oblicima nepodnošljivosti. Hladna januarska noć nije bila prepreka da se uoči 21. januara, dana kada su ubijeni jedni od najvećih heroja ovog kraja, na još jedan način oskrnavi spomenik posvećen njima i svim njihovim saborcima koji svoje živote u slobodu uzidaše, saopštili su UBNOR i antifasisti Herceg Novog.

Pitaju: Zar im nije bilo dovoljno da ih dva puta ubiju?

“Jednom u zaseoku Tušupi u neravnopravnoj borbi po stotinu na jednoga, a drugi put kada su beživotna tijela heroja ovoga kraja donijeli na glavni gradski trg koji danas (bez biste ili spomen ploče) nosi ime narodnog heroja Nikole Đurkovića. Tada su sa njihovih tijela skinuli krvavu odjeću i zaigrali kolo. Časni narod to kolo nazva “krvavo kolo”, a sve za vječnost snimi lokalni fotograf Luka Cirigović, krišom sa prozora, te poslije rata objavi fotografiju na kojoj se vidi neljudski, ritualno-sektaški odnos prema stradalim sugrađanima, dok italijanski okupatori sa strane posmatraju ovaj krvavi pir”, kaže se u saopštenju.

Zagrljeni u kolu su igrali dragaljski i novski četnici, potpomogniti sa domaćim izdajnicima bez brade i malo suptilnijeg imena “hercegnovski nacionalisti i antikomunisti”.

“Sada vidimo da koreografi ovog kola imaju svoje nasljednike, te da ne prestaju sa svojim naumima promovisanja fašističke ideje i ponovnog skrnavljenja četvorice heroja i nekoliko stotina antifašista u spomen kosturnici koje spomen kompleks “Bezmetković” obilježava”, navodi se u saopštenju.

UBNOR Herceg Novi oštro osuđuje ovakvo huligansko ponašanje, koje često ima podrsku i podsticaj dijela naroda, a možda i dijela vlasti.

“Ipak, napominjemo da je antifašizam moralna vertikala koja našoj državnoj kući garantuje stabilnost i dugovječnost, shodno tome svi spomenici boraca za ove ideale moraju biti zaštićeni kako od lokalne, tako i od državne vlasti. Zahtijevamo od nadležnih organa da u najkraćem vremenskom periodu otkriju i objelodane imena počinioca ovog nedjela, kako bi jednom za vazda stali na put skrnavljenju naše slavne istorije i urušavanju svega što nas sa tim veže”, zaljučuje se u saopštenju.

Najčitanije