22 C
Kotor

Slušaj online radio

Uhapšeno 28 članova posade: 4,5 tone kokaina pronađene na brodu za prevoz stoke

Brod prevoz stoke – foto gCaptain

Španjolske vlasti zaplijenile su 4,5 tona kokaina s broda za prevoz stoke u blizini obale Kanarskih otoka.

Španjolska policija i carinska služba prošle sedmice su presrele brod za prijevoz stoke Orion V na poziciji oko 50 Nm jugozapadno od Kanarskih otoka. Brod pod zastavom Toga prevozio je 1.750 goveda iz Cartagene do Beiruta.

Tim s patrolnog broda Fulmar ukrcao se na Orion V, a brod je zatim prebačen u luku, gdje su vlasti pronašle 4,5 tona kokaina skrivenog u silosima za stočnu hranu na brodu, javlja The Maritime Executive. Vrijednost ovog ilegalnog tereta na crnom tržištu iznosi oko 105 milijuna eura.

Španjolske vlasti izvijestile su da je u sklopu akcije uhićeno 28 članova posade. Posada će ostati na brodu pod budnim okom vlasti kako bi se mogli nastaviti brinuti za stoku, navodi El Pais. Brod je prije zapljene u utorak pristao u lukama u desetak zemalja, prenosi gCaptain.

Orion V izgrađen je 1973. godine kao teretni brod pod imenom Vera Mukhina. Zatim je 2008. prenamijenjen u brod za prijevoz stoke, iako je već trebao završiti u rezalištu. Kupac s Floride kupio je brod 2022., kada je zaplovio pod zastavom Toga.

Port state kontrole utvrdile su niz ozbiljnih nedostataka na ovom brodu, uključujući probleme s vatrogasnom opremom, čamcima za spašavanje, čistoćom, koroziju i napuknuća palube i slično. PSC inspektori u Cartageni u Kolumbiji pet puta su se vraćali na ovaj brod u periodu od sredine studenog do isplovljavanja broda 7. januara.

Područje srednjeg Atlantika u blizini Kanarskih otoka omiljena je pretovarna točka za krijumčare kokaina koji prevoze drogu iz Južne Amerike u Europu. Riječ je također o području kojem španjolske vlasti pridaju posebnu pažnju, odnosno redovito pretražuju i zaustavljaju plovila.

Vlasti kažu da su krijumčari počeli koristiti brodove za prijevoz stoke jer je policiji tako teže ući u trag ilegalnom teretu. “Krijumčari izmišljaju nove načine kako bi prevezli drogu iz Latinske Amerike u Europu te skrivaju u brodovima za prijevoz stoke kako bi otežali kontrolu”, stoji u priopćenju španjolske policije.

Zapljena na brodu Orion V druga je velika zapljena droge u ovom području u tjedan dana. Još jedan brod pod zastavom Toga, teretni brod Blume, presretnut je 18. siječnja te je na njemu pronađeno 4,5 tona kokaina (isprva su vlasti izvijestile da je pronađeno 3 tone kokaina, no pronađeno je još droge na brodu). Početkom decembra kod Kanarskih otoka zaustavljena je jedrilica, na kojoj je pronađeno 2,5 tone kokaina.

Najčitanije