30 C
Kotor

Slušaj online radio

Uhapšeni zbog izlova 200 kilograma morskih krastavaca

foto Hna

U mjestu Ljubač na zadarskom području policija je uhapsila dvojicu krivilovaca s više od 200 kilograma morskih krastavaca (morskih trpova) čiji je izlov zabranjen, a kilogram vrijedi čak 500 kuna.

Policija je izvijestila da je u srijedu oko 18.30 sati u mjestu Ljubač zatekla 50-godišnjaka i 40-godišnjaka dok su s brodice iznosili 12 plastičnih kanti s morskim trpovima koje su stavljali u vozilo.

Kriminalističkim istraživanjem u suradnji s nadležnom inspekcijom utvrđeno je da su dvojica osumnjičenih nešto ranije kod otočića Sikavac u akvatoriju Ljubačkog zaljeva, koristeći se ronilačkom opremom, iz mora izlovili ukupno 202 kilograma morskih krastavaca.

Plijen im je oduzet, a zbog prekršaja iz Zakona o morskom ribarstvu nadležna inspekcija će podnijeti prekršajne naloge, kažu u policiji.

“Inače, radi se o vrsti morskih organizama, čiji izlov je zabranjen jer se nalaze u trajnom lovostaju, a vrijednost 1 kilograma ove zaštićene vrste prema Pravilniku o kriterijima za utvrđivanje naknade šteta počinjenih ribama i drugim morskim organizmima, iznosi 500 kuna”, dodaju u policiji.

Morski trpovi, znani i kao kastavci imaju važnu ulogu u očuvanju stabilnosti ekosustava, no često su na meti krivolovoca jer kao gastronomske delicije postižu visoku cijenu, a posebno su traženi na azijskom tržištu, javlja Hina.

Najčitanije