30 C
Kotor

Slušaj online radio

Izlov morskih krastavaca u Vrsima

Oduzeti-trpovi-scaled- morski krastavci

Iz PU zadarske su izvijestili kako su policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar, u koordiniranom inspekcijskom nadzoru s ribarskom inspekcijom Ministarstva poljoprivrede, zatekli hrvatskog državljanina kojeg se sumnjiči za počinjenje prekršaja iz domene Zakona o morskom ribarstvu.

U utorak, 13. oktobra, oko 15.30 sati u Vrsima policijski službenici su zaustavili osobno vozilo Mercedes riječkih registarskih oznaka s kojim je upravljao 51-godišnjak. U vozilu je  pronađeno 5 PVC kanti u kojima su se nalazili morski krastavci, čiji izlov je zabranjen jer se nalaze u trajnom lovostaju.

Provedenim daljnjim nadzorom u suradnji s ribarskom inspekcijom utvrđeno je kako je 51-godišnjak istog dana, nešto ranije u moru kod mjesta Vrsi, koristeći se ronilačkom opremom, iz mora izlovio 81,34 kilogram morskih krastavaca. Također je utvrđeno da ne posjeduje  potrebite dozvole ( povlasticu za gospodarski ribolov), a isto tako da je krastavce iz mora sakupljao za vrijeme dok je na snazi lovostaj/zabrana izlova te vrste morskih organizama sukladno Pravilniku o lovostaju trpova (Holothuroidea), čime je počinio prekršaj iz članka 12. stavka 1. točke 4. Zakona o morskom ribarstvu (Narodne novine 62/17, 14/19).

Toijekom nadzora oduzeti su morski organizmi i ronilačka oprema o čemu je izdana Potvrda o privremeno oduzetim predmetima sukladno članku 70. stavku 1. Zakona o morskom ribarstvu (NN 62/17; 14/19). S obzirom da u trenutku preuzimanja krastavci nisu bili živi, naknadno su neškodljivo uklonjeni  o čemu je sastavljena  službena zabilješka, a oduzeta ronilačka oprema je na čuvanju u prostorijama Ministarstva poljoprivrede te će se protiv počinitelja pokrenut prekršajni postupak.

Vrijednost 1 kilograma ove zaštićene vrste prema Pravilniku o kriterijima za utvrđivanje naknade šteta počinjenih ribama i drugim morskim organizmima, iznosi 500,00 kuna.

Najčitanije