20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

UK jača napore za unapređenje mira i stabilnosti u regionu

Foreign Secretary Liz Truss hosts Western Balkan Summit

Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) jača svoje napore za unapređenje mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu, kazala je britanska ministarka vanjskih poslova Liz Tras.

Kako je saopšteno iz Britanske ambasade u Podgorici, Tras je danas bila domaćin sastanka šest ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana u Londonu, kako bi razgovarali o jačanju ekonomskih i sigurnosnih veza i podršci slobodi i stabilnosti u regionu.

Navodi se da su razgovoru prisustvovali i novi specijalni izaslanik UK za Zapadni Balkan Stjuart Pič, specijalni predstavnik Evropske unije (EU) Miroslav Lajčak i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar.

„Ovo je kritičan trenutak za Zapadni Balkan i važno je da se održe mir, sloboda i demokratija koji su teško postignuti prije više od 20 godina“, rekla je Tras.

Tras je kazala da je nedavno predsjedavala sastankom ministara vanjskih poslova zemalja grupe G7 u Liverpulu, na kojem se razgovaralo o Zapadnom Balkanu, a ministri su pozdravili jačanje prisutnosti UK.

„Želim da UK i naši saveznici izgrade bliže ekonomske i sigurnosne veze s regionom, što će povećati broj radnih mjesta i razvoj te pomoći u podršci slobodnijem, bogatijem i sigurnijem Zapadnom Balkanu“, dodala je Tras.

Ona je istakla da je poželjela dobrodošlicu predstavnicima EU i SAD-a u ovim razgovorima i, kako je kazala, naglasila je potrebu zajedničkog rada na jačanju napora u pronalaženju trajnih rješenja za smanjenje tenzija u regionu.

Tras je rekla da je u sklopu ovih napora UK imenovalo Stjuarta Piča za posebnog izaslanika za Zapadni Balkan.

„Ima dugo iskustvo u regionu, kao bivši načelnik Generalštaba britanskih oružanih snaga i predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a, a sjutra će posjetiti region kako bi nastavio s našim angažmanom“, rekla je Tras.

Kako je kazala, to je dio misije britanskog Ministarstva vanjskih poslova i međunarodnog razvoja, da stvori globalnu mrežu slobode koja se temelji na dubljim ekonomskim, tehnološkim, sigurnosnim i razvojnim vezama.

„Kao demokratija koje cijeni slobodu, UK će pomoći Zapadnom Balkanu da brani i unaprijedi svoje slobode. Imaju našu punu podršku, ne samo da prebrode izazove, već i da napreduju”, poručila je Tras.

Izvor:Mina

Najčitanije