14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Ukidanje zabrane – Kruzeri mogu uplovljavati od 10. aprila?

Kruzer – luka Kotor

Ministarstvo zdravlja razmatra ukidanje potpune zabrane uplovljavanja brodova na krupnim turističkim putovanjima u crnogorske luke, a koja je na snazi još od sredine marta prošle godine zbog pandemije koronavirusa.

Ta zabrana najverovatnije će već djelimično biti ukinuta do kraja ove nedjelje, tako da će se omogućiti dolazak kruzera koji imaju brodske PCR makrobiološke laboratorje u kojima svakodnevno testiraju svoje putnike i posadu.

“Ukidanje zabrane uplovljavanja kruzera u luke nautičkog turizma marine i trgovačke luke otvorene za međunarodni saobraćaj Bar, Budva, Kotor i Luka Kumbor-Portonovi i Tivat (Gat I i Gat II) je predmet analize i razmatranja, pri čemu je zaključeno da ovu zabranu treba ukinuti od 10. aprila 2021.godine,za kruzere koji posjeduju ovlašćenu laboratoriju za obavljanje mikrobiološkog ispitivanja prisustva novog koronavirusa (SARS-CoV-2) real-time PCR tehnikom”, saopšteno je Vijestima iz Ministarstva zdravlja.

U proteklih nešto više od mjesec dana stigli su brojni upiti agenata velikih svjetskih brodara poput korporacija “Carnival”, “Royal Caribbean” ili kompanije “MSC Cruises” kada će se i pod kojim uslovima dozvoliti ponovno uplovljavanje brodova na krupnim turističkim putovanjima u naše luke, prije svega Kotor koji je prije koronakrize bio treća najposjećenija kruzing destinacija na Jadranu i jedna od najposjećenijih na Mediteranu.

Da su nadležni to tada dozvolili, već 29. marta u Boku je mogao uploviti prvi kruzer “Viking Sea” američko-norveške kompanije “Viking Cruises” na probnom krstarenju sa ukrcanih samo 190 radnika te kompanije kao putnicima.

Najčitanije