26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Ukrajinci: Rusi kreću u napad na Kijev; Otvaraju se humanitarni koridori

Ruska invazija na Ukrajinu – foto EPA

Zbog ruske pucnjave na konvoj, propao je i drugi pokušaj izvlačenja žena, djece, starih i stranih studenata iz opkoljene crnomorske luke Mariupolja u malo sigurnije Zaporižje. Grad od 400.000 stanovnika bez struje, vode i grijanja trebalo je napustiti njih 200.000. U kijevsku regiju pristiže sve više ruskih tenkova. Rusi tvrde da su samo u jednom danu srušili osam ukrajinskih zrakoplova, šest bespilotnih letjelica, helikoptere, uništili više proutraketnih sustava. Moskva je objavila i snimke svojih Suhoja-34 kojima raketira ciljeve u Ukrajini. No, čeka ih odlučan otpor.

Rat u Ukrajini: Izbjeglički val se ne smanjuje, ali ni Rusiji ne ide dobro…

Rat u Ukrajini odnosi sve više civilnih žrtava, propadaju evakuacije građana, ruske snage opkoljavaju sve više gradova kojima prijeti humanitarna katastrofa. Dok jedan od ukrajinskih pregovarača poručuje da su otvoreni za model po kojemu Ukrajina ne ulazi u NATO, ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da će svoje ciljeve u Ukrajini postići ili pregovorima ili ratom. S mađarsko-ukrajinske granice u emisiju Hrvatskog radija “U mreži Prvog” javio se reporter Hrvatskog radija Davor Lončarić, koji je kazao kako je preko vikenda iz Ukrajine izašao manji broj izbjeglica.

Bitka za Kijev

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga priopćio je u ponedjeljak ujutro da se ruske snage pripremaju za napad na Kijev pokušajem preuzimanja pune kontrole nad gradovima Irpin i Buča, nedaleko od Kijeva te približavanjem glavnog gradu kroz istočna predgrađa.

U biltenu objavljenom u ranim jutarnjim satima glavni stožer je rekao da su ruske snage također “pokušavale postići taktičku prednost da dođu do istočnih predgrađa Kijeva kroz okruge Brovarski i Borispilj, navodi se u biltenu.

– Prilično velika količina ruske [vojne] opreme i ruskih snaga koncentrirana je na prilazima Kijevu, rekao je savjetnik ministarstva unutarnjih poslova Vadim Denisenko na ukrajinskoj televiziji, a prenosi internetski list Ukrajinska Pravda.

– Bitka za Kijev ključna je bitka (koja će se voditi) sljedećih dana.

Izvor:HRT

Najčitanije