16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Ukrajinske snage napreduju, 83% građana želi u NATO; Rusi opet smijenili zapovjednika

Posljedice napada u Donecku Foto: Vladyslav Musiienko / REUTERS

Putinova nedavna prisilna mobilizacija 300.000 vojnika vjerojatno ne može preokrenuti situaciju na terenu. Uz gubitke na bojnom polju, Ukrajina napreduje na jugu, suočava se s bijegom više od 220.000 Rusa preko granice. Kao svojevrsnu pobjedu svojem je narodu predstavio aneksiju okupiranih ukrajinskih pokrajina. Uz zveckanje nuklearnim oružjem, s dolaskom zime nudi i pregovore. Pronalaženje rješenja za izlazak iz krvavog rata zahtijeva kompromis obiju strana – i tu je ključ. Pitanje je i kakvu će ulogu oko uslova mira odigrati već duboko umiješani Zapad.

Rekordnih 83% Ukrajinaca želi članstvo u NATO

21:12

Rekordnih 83% Ukrajinaca želi da se njihova zemlja pridruži NATO savezu, objavila je kijevska agencija za ispitivanje javnog mnijenja, navodeći rezultate ankete provedene nakon što je Kijev podnio zahtjev za članstvo u vojnom bloku.

Agencija Rating Group provela je anketu na uzorku od 2000 ispitanika 1. i 2. listopada nakon što je u petak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij objavio da Ukrajina podnosi ubrzani zahtjev za članstvom u NATO savezu.  Riječ je o dosad najvećem zabilježenom postotku ljudi u Ukrajini koji podržavaju članstvo u NATO-u, poručila je agencija.

Svega 4% ispitanika je reklo da bi glasali protiv pridruživanja bloku, a 9% ih je reklo da ne bi glasalo uopće.

U novembru prošle godine je 55% ispitanika podržavalo pristupanje savezu, što pokazuje kako se naglo promijenilo javno mnijenje po tom pitanju otkako je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu.

Rusija se godinama protivi proširenju NATO-a, koji smatra sigurnosnom prijetnjom i neprijateljski nastrojenim.

Nova anketa pokazuje da je podrška za članstvo u vojnom bloku porasla za sedam postotnih bodova od lipnja.

Rusija smijenila zapovjednika Zapadnog vojnog okruga

20:32

Rusija je smijenila zapovjednika Zapadnog vojnog okruga, objavio je ruski medij RBC, što je najnovija smjena visokih dužnosnika nakon niza poraza i poniženja u ratu u Ukrajini.

GeneralaAleksandra Žuravljova zamijenit će general Roman Berdnikov, objavio je RBC. Tvrdnja nije službeno potvrđena, a prenijeli su je i drugi mediji.

Zapadni vojni okrug jedan je od pet vojnih okruga ruskih oružanih snaga. Do navodne smjene Žuravljova dolazi nakon dramatičnih ruskih gubitaka na sjeveroistoku Ukrajine prošlog mjeseca i ukrajinskog ponovnog zauzimanja Limana, koji je Rusija koristila kao važan logistički centar u pokrajini Donjeck.

Ukrajinsko preuzimanje inicijative u sedmomjesečnom ratu uznemirilo je saveznike Kremlja, a dvojica saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina su na kraju prošlog tjedna javno ismijavali rusko vođenje rata.

Rusko ministarstvo obrane prošlog je tjedna objavilo da je zamjenik ministra zadužen za logistiku general Dmitrij Bulgakov zamijenjen.

Novinska agencija u vlasništvu ruske države RIA je u kolovozu objavila da je zapovjednik crnomorske flote smijenjen nakon niza poniženja, uključujući potapanje svog glavnog ratnog broda i gubitak osam aviona u napadu na rusku bazu na Krimu.

Ukrajinske snage probile ruske linije na jugu zemlje prijeteći hiljadama Putinovih vojnika okruženjem

19:16

Tačno 222 dana od početka ruske invazije na Ukrajinu Rusija nadzire oko 3000 kvadratnih kilometara manje nego u prvih pet dana rata. Novo napredovanje ukrajinskih snaga dogodilo se na jugu, u anektiranoj Hersonskoj oblasti. Priznaju to i tamošnje proruske vlasti.

Nakon što je oslobođeno glavno rusko uporište na sjeveru Donecka, grad Liman, ukrajinske snage nastavljaju prema istoku i otvaraju put za napredovanje duboko u Luhansk. Borbe se vode nadomak Bahmuta, grada pod ukrajinskim nadzorom. Malobrojni stanovnici koji ga nisu napustili jedva obraćaju pozornost na granate koje padaju ne tako daleko od njih.

Istodobno, donji dom ruskog parlamenta jednoglasno je odobrio aneksiju četiriju ukrajinskih regija.

Kremlj danas odgovara na kritike i prijedlog saveznika, čečenskog vođe Ramzana Kadirova da Rusija zbog poraza upotrijebi nuklearno oružje.

– U ovakvim situacijama nema mjesta emocijama. Radije se držimo uravnoteženih, objektivnih procjena, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Kadirov je najavio da će se trojica njegovih malodobnih sinova uskoro uključiti u borbe u Ukrajini.

U regiji Habarovsk na krajnjem istoku Rusije javili su se problemi s mobilizacijom jer pola pozvanih ne ispunjava uvjete. Također u Rusiji ima kaosa i bijesa zbog prve mobilizacije nakon Drugog svjetskog rata. Stotine hiljada vojno sposobnih muškaraca napustile su svoj dom – neki se bore u Ukrajini, a neki prelaze granice kako bi izbjegli vojsku.

Izvor:HRT- Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije