12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Odbor direktora VIK-a Tivćanima obećava jeftinije vodosnabdijevanje i odvodnju otpadnih voda u 2023.

Tivat – mikophotography montenegro

Odbor direktora preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Tivat (VIK) usvojio je inoviran predlog cijene za obavljanje regulisanih komunalnih djelatnosti za 2023.godinu i proslijedio ga u dalju precuduru.

Predlog je, kako je danas saopšteno iz VIK-a, izrađen na način i pod uslovima propisanim Metodologijom za utvrđivanje cijena za obavljanje regulisanih komunalnih djelatnost.

“Cijena za javno vodosnabdijevanje, te cijena za prihvatanje i odvođenje komunalnih otpadnih voda koju će građani Tivta plaćati na ime komunalnih usluga DOO “VIK”-u Tivat u 2023.godini je umanjena u odnosu na važeće cijene usluga  iz 2022.”- navodi se u saopštenju.

Po usvojenom Predlogu cjenovnika za 2023. koji treba da ide na verifikaciju i odobravanje u Regulatornu agenciju za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti, potrošači vode iz kategorije domaćinstva dogodine bi kubik vode plaćali po cijeni od 1 euro, što je za šest centi jeftinije nego sada. Kubik vode za potrošače iz kategorije privrede,  u Tivtu bi dogodine po ovoj kalkulaciji, trebalo da košta 1.45 eura, umjesto aktuelnih 1,78 eura.

Odvođenje otpadnih voda bi dogodine za potrošače iz kategorije domaćinstava trebalo da košta 17 centi za kubik  umjesto aktuuelnih 19 centi, dok će  ista usluga za privredu koštati 24 centa umjesto aktuelna 32 centa za kubik.

Biće smanjena i naknada za tzv. pogonsku sptremnost vodovodne mreže sa žtrenutnih 2 eura mjesečno za domaćinstva na  iznos od 1,62 eura dok će istu naknadu potrošači iz kategorije privrede umjesto sadašnjih 3,69 eura, dogodine mjesečno plaćati 2,53 eura. Visina naknade za pogonsku spremniost kanalizacione mreže će međutim, biti uvećana za obje kategorije potrošača i iznosiće 80 centi, u odnosu na aktuelna 54 centa mjesečno.

“Informišemo građane da je do umanjenja cijene vode nesporno došlo uslijed smanjenja troškova po osnovu nabavke dodatnih količina vode iz sistema kojim upravlja DOO Regionalni vodovod Crnogorsko primorje, te smanjenja gubitaka na mreži, kao i zbog povećanja broja potrošača i procenta naplate, a što je sve rezultat poslovanja DOO “VIK” Tivat. Ovo je samo nastavak dobre prakse koju karakteriše trend smanjenja cijene komunalnih usluga DOO “VIK” Tivat koji je evidentan iz godine u godinu.”- saopšteno je danas iz Odbora direktora VIK-a na čijem je čelu Tonino Fantić (SDP).

Aktuelna lokalna izvršna vlast u Tivtu koju čini kolaicija građanskih listi NP, BF i GB inače, već duže vrijeme od Odnora povjerenika Opštine koji u tom gradu u njegovim fukcijama zamjenjuje raspušteni lokalni parlament, bezuspješno traži da smijeni aktuelni Odbor direktora VIK-a u kojem su od ukupno pet članova, njih tri predstavnici opozicione SDP. Gradska uprava Tivta to zahtijeva zbog odbijanja svih trenutnih članova Odbora direktora VIK-a, ukljulujuči I onih koji su predstavnici građanske liste NP, da rukovodstvo VIK-a sa Opštinom  potpiše Ugovor o ptreuzimkanju investicionih prava za nastavak izgradnje gradske vodovodne i kanalizacione mreže koji bi se finansirao kreditom njemačke KfW banke a koji bi, kao i sve takve do sada uzete kredite kod kojih je VIUK formalno bio nosilac investicije, vraćala Opština a ne ta komapnija. Gradsko rukovodstvo koje čine predstavnici triju građanskih listi stoga Odbor direktora VIK-a optužuje da kiz politilkih razlogfa u susret vantrednim lokalnim izborima, namjerno opstruira početak ovog 11 miliona eura vrijednog projekta od izuzetnog značaja za Tivat, dok iz Odbora direktora VIK-a u kojem SDP ijma većinu, to negiraju tvrdeći da oni samo nastoje da zaštite interese firme kmojom upravljaju, a čiji je jedini vlasnik i osnivač Opština Tivat.

U administraciji gradonačelnika Tivta Željka Komnenovića (NP) inače, smatraju i da je aktuelni Odbor direktora VIK-a zakonski upitan jer je po njima, jedna od članica tog tijela Karolina Vučinović (SDP) navodno u konfliktu interesa i nepsojivosti funkcija, s obzirom da je Vučinović profesionalno angažovana kao rukovoditeljka Filijale za javnu upravu MUP-a Crne Gore u Tivtu. Stoga je Opština Tivat još u avgustu mjesecu zvanično zatražila od Agencije za sprječavanje korupcije oficijelno tumačenje da li je Vučinović u konfliktu instersa, odnosno nespojivosti funkcija, ali Agencija na čijem je čelu direktorica Jelena Perović, to do danas još nije donijela.

Na pitanje  zašto do sada ASK nije zauzela stav po tom zvaničnom traženju Opštine Tivat i da li je po njima Vučinović zaista u konfliktu interesa kao članica Odbora direktora VIK-a, iz ASK nam je samo kratko odgovoreno da je “postupak u toku”.

Izvor:S.L.

Najčitanije