25.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Ulogu Damena u razvoju brodogradilišta Bijela sada preuzima novi član konzorcijuma Drydocks World – Dubai

Njegova Ekselencija Mohammed I. Al Shaibani i Sultan Ahmed Bin Sulayem

Drydocks World, kompanija koja pripada DP World grupaciji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, pridružuje se Konzorcijumu u cilju tranformacije Brodogradilišta Bijela u prvoklasnu kompaniju za servisiranje, održavanje, popravku i remont superjahti.

Konzorcijum, kojeg čine kompanija za razvoj marine za superjahte i upravljanje marinom Adriatic Marinas („ADM” – koja je u 100% vlasništvu Investicione korporacije Dubaija (ICD)), i kompanija Damen, holandska grupacija u oblasti brodogradnje, postigao je dogovor da ulogu Damena u razvoju nekadašnjeg Brodogradilišta Bijela, u Bokokotorskom zalivu u Crnoj Gori, sada preuzme novi član konzorcijuma Drydocks World – Dubai, vodeća kompanija za pružanje usluga servisiranja, održavanja, popravki i remonta jahti, kao i za pomorske usluge i usluge pomorskih platformi u sektorima prevoza, nafte, gasa i energetike.

Učešće kompanije Drydocks World – Dubai, koja je dio čuvene DP World grupacije, u projektu Brodogradilišta Bijela donosi značajno iskustvo, vještine i resurse Konzorcijumu, a pored osnivanja prvoklasnog centra za superjahte u Bokokotorskom zalivu, imaće ključnu ulogu u ostvarivanju ambicija projekta, prije svega da on postane jedan od glavnih pokretača razvoja bokokotorske industrije servisiranja i remonta superjahti.

Ovaj uzbudljiv projekat ne samo da će regenerisati brodogradilište Bijela, već i cjelokupnu industriju pomorskog inženjerstva, kao i očuvati veliku pomorsku tradiciju koju baštini Crna Gora. Naše kolege i partneri iz kompanije Dry Docks World sa sobom na ovaj projekat donose i ulažu značajne resurse i ekspertizu. Zajedno ćemo pozicionirati brodogradilište u Bijeloj kao jednu od vodećih kompanija za remont i popravku superjahti na Mediteranu“, dodavši „Važno je da se zahvalim našim kolegama u kompaniji Damen na njihovom velikom trudu da se projekat dovede u ovu fazu u kojoj je danas, istako je potpisnik Konzorcijuma, predsjednik Odbora direktora kompanije Adriatic Marinas, Njegova Ekselencija Mohammed I. Al Shaibani.

Nakon završetka radova na remedijaciji od strane Vlade, transformacija brodogradilišta u kompaniju za popravku i remont superjahti od strane Konzorcijuma biće realizovana u roku od 36 mjeseci, sa planovima da se već u periodu transformacije počne sa određenim servisnim radovima.

Bijela i Herceg Novi su istorijska postojbina pomorskog inženjeringa u Crnoj Gori, a sa transformacijom brodogradilišta, ovaj region će ponovo ponuditi svoje čuvene vještine na pomorskom tržištu Mediterana.

Pored otvaranja kompanije za servisiranje jahti, Konzorcijum planira da osnuje akademiju za obuku u Bijeloj u cilju osposobljavanja budućih generacija pomorskih inženjera iz Crne Gore. Ova akademija će biti partner već osnovanoj Akademiji Superyacht Operations Training Academy u Porto Montenegru, u saradnji sa svjetskim liderom za obuku pomoraca Warsash Maritime Academy iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Sultan Ahmed Bin Sulayem, predsjednik Odbora direktora i Generalni menadžer kompanije DP World istakao je: Kompanija Drydocks World ima ključnu ulogu u razvoju Dubaija, koji postaje centar pomorske industrije na Bliskom Istoku. Stvaranjem konzorcijuma ovakve vrste između Adriatic Marinas i Drydocks World, dobijamo značajne kombinovane resurse i ekspertizu u cilju razvoja kompanije svjetskog glasa u Crnoj Gori koji će biti podrška razvoju crnogorske privrede. Ovo partnerstvo će osigurati brzu tranformaciju brodogradilišta u Bijeloj. Ponosan sam što će kompanija Drydocks World, koja kontinuirano i konzistentno sprovodi prestižne globalne projekte, biti u samom centru realizacije ovog strateškog razvojnog projekta u Crnoj Gori.

Najčitanije