25.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Ultra Traild Mont Blanc – Kulinović pretrčao čitavu stazu

Francuski grad Šamoni protekle sedmice bio je jedan od domaćina Mundijala trail trčanja UTMB (Ultra Traild Mont Blanc). To je najpopularnija trail trka na svijetu, u kojoj su učestvovali Novljani Saša Kulinović, Aleksandar Domazetović i Kotoranka Miluša Bošković.

Šamoni – trail trčanje

Dužina staze je oko sto milja (170 kilometara) sa vrlo velikim usponom, a staza ide kroz tri zemlje – Francusku, Italiju i Švajcarsku. Crnu Goru je na ovom takmičenju predstavljalo troje takmičara, a jedini je čitavu stazu prešao Novljanin Saša Kulinović. On je uspješno prešao zahtjevnu maršrutu. Staza ima preko 10.000 metara uspona i veliki je izazov za svakog takmičara.

– Da bih se kvalifikovao na ovo takmičenje koje je nezvanično svjetsko prvenstvo, morao sam sakupiti 15 ITRA bodova iz tri trke. To su bile trke „100 milja Istre“, Dalmacija Ultra trail, 100 milja, i Fruškogorski maraton, dužine 80 kilometara. Poslije sakupljenih 15 kvalifikacionih bodova, izvučen sam bukvalno kao na lutriji da bih stekao prvo da starujem na UTMB, a uz to je pola godine ranije bilo nužno uplatiti veoma visoku startninu – kazao je Kulinović.

Kako ističe, na startu trke bilo je oko 2.500 takmičara, a start je označen soliranjem gitariste koji je stajao na startoj kapiji i još više uzburkao strasti kod takmičara.

Photo Ultra-Trail-du-Mont-Blanc

– Uz kišu na startu, upao sam u brzu grupu tako da sam držao veoma brz tempo na početku, što sam „platio“ na 30. kilometru, kada sam dobio bolove u stomaku. Od 30. do 60. kilometra imao sam velike probleme, jer nijesam mogao da unesem ništa u organizam, pošto sam povraćao. Bio sam prinuđen da se javim u ambulantu, gdje mi je ljekarka donijela šolju supe i naredila mi da legnem 15 minuta. Supu sam popio na silu, ali sam ubrzo bio kao nov, pa sam nastavio trku. Na 79. kilometru, u mjestu Kumajer, nalazila se glavna stanica za okrepljenje. Tada sam iscrpljen i na ivici snage odlučio da se odmorim i da ne jurim rezultat i glavni cilj mi je bio da završim trku. Naime, odatle je slijedila još teža polovina staze sa više uspona i prognoza vremena bila je loša. Poslednjih 40 kilometara staze sa pet uspona i spustova, skoro po 800 metara, prešao sam rutinski i na kraju za 43 sata stigao na cilj, u Šamoni – kaže Kulinović.

Najčitanije