14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Fešta na skalama – kreativnost, umjeće, humanost…

Fešta na skalama Radio HN

Stađun je od smokava i grožđa pa je i ovog puta, tim povodom, “Fešta na skalama” u Herceg-Novom okupila brojne kreativne izlagače, ali i one koji su uživali razgledajući ili degustirajući proizvode na štandovima duž Stepeništa 28. oktobra. Na drugim – Skalama Sima Matavulja upriličena je donatorsko veče„Z a Dragana“, našeg sugrađanina, javlja Radio Herceg Novi.

Organizator Fešte je NVU Ruke, a za donatorsko veče pomoć su im pružili Exodusi i Orka, kao i brojni građani.

Dosta izlagača, lijepo vrijeme i dobro raspoloženje, obilježje su i ove Fešte, ali svaka manifestacija ove vrste prilika je da se iskuša nanovo kreativnost saradnika, kazala je članica NVU Ruke, Milina Kovačević.

-Uz armiju kreativaca iz Herceg Novog došli su nam i izlagači iz više gradova Crne Gore. Ponuda je raznovrsna. Na Stepeništu Sima Matavulja traje donatorska trpeza i veoma smo zahvalni donatorima koji su izložili slane i slatke delicije a opet u znaku smokve i grožđa, koja su tema Fešte na skalama. Zanimljivo nam je da iznova iskušavamo kreativnost saradnika i do sada nas nisu iznevjerili, kazala je Kovačević.

Džemovi, slatko od smokava, domaći sokovi, preparati od meda, rukotvorine, suveniri, suve smokve, sve je to činilo ponudu na štandovima duž Stepeništa 28. oktobra.

Fešta na skalama Radio HN

Uz Feštu i donatorsku trpezu je NVO Bonaca iz Zelenike, a predsjednica Dušanka Dević predstavlja svoje proizvode.

-Donijeli smo bistri sok od grožđa bez konzervansa, slatko od smokava, suve smokve, vanilice i oblande, filovano džemom od suvih smokava. Sve je danas u stilu onoga što slavi Fešta, kazala je Dević.

Preparate i proizvode od meda izložile su gošće koje su stigle iz Boana, šavnička opština. Ana Ćirović nije krila zadovoljstvo što je dio Fešte na skalama.

-Uz pčelinje prozvode predstavljamo i prirodnu kozmetiku na bazi voska i meda, a linija proizvoda nosi naziv „Anamarija“. Kreme pravimo moja ćerka i ja, potpuno su prirodne, a tu je i kompletna kozmetika za njegu tijela i lica. Moja koleginica ima sapune, ručno pravljenje iz linije „Perla“, koji su izuzetno dobri. Da bi bili u novskoj priči, napravili smo smokve u medu. Suve smokve i grožđice stavili smo u med i dobili delikatesan, veoma jak energetski proizvod, kazala je Ćirović.

Fešta na skalama Radio HN

I ovog puta sreli smo Miu i Pavla, naše mlade sugrađane, učenike OŠ „Dašo Pavičić“ i članove novskog Crvenog krsta. Na njihovom štandu bile su lijepe rukotvorine nastale kao proizvod dječije kreativnosti. Najmlađi učesnici bili su članovi JPU „Naša radost“ iz vrtića sa Savine i Tople, a i oni su bili u znaku voćkica Fešte na skalama.

Fešta na skalama foto Radio HN

-Djevojčice imaju kapice i suknjice u znaku stađunskog voća, a u rukama korpice opet ispunjene smokvama i grožđem. Dječaci imaju masku smokve. Oni su i crtali na ovu temu. Osmislili smo svi zajedno masku, imali smo nešto od ranije, a da sve upotpunimo trebalo nam je desetak dana rada, kazala je vaspitačica Gordana Kovač.

Na gornjim skalama, od trga ka Kanli kuli, izložene su delicije slane i slatke na donatorskoj večeri „Za Dragana“, našeg sugrađanina Dragana Karla Đorđevića.

Izvor:Radio HN

Najčitanije