16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Umjetnički performans Operose održan u hotelu Mamula Island

Operosa – mamula Island

Koncertom najcjenjenijih narodnih pjesama i djela regionalnih kompozitora “Buđenje proljeća” počela sezona kulturnih događaja u hotelu Mamula Island


 Umjetnički performans ,,Buđenje proljeća i ljubavi” održan je u hotelu Mamula Island, a u okviru višegodišnje saradnje sa Operosa Opera festivalom. U tvrđavi bogate prošlosti, otrgnutoj od zaborava, uz puno poštovanje kulturnog i istorijskog nasljeđa,  publika je uživala u najcjenjenijim narodnim pjesmama naših i odabranim djelima regionalnih kompozitora.

U posebnom ambijentu koji predstavlja novitet u okviru hotelske ponude u regionu, raskošna predstava okupila je renomirane crnogorske talente, soprana Oliveru Tičević, gitaristu Radoša Malidžana i solistkinju baleta iz ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu, Maju Marković.

Sofisticirani butik hotel je nastao na mjestu austrougarske tvrđave, izgrađene prije 169 godina. Rekonstrukcija i transformacija ovog lokaliteta realizovana je u skladu sa najvišim svjetskim standardima, i u potpunosti je očuvala arhitektonsku autentičnost i kulturno-istorijsko nasljeđe tvrđave i ostrva. Posebna pažnja je posvećena i očuvanju prirodnog ambijenta ostrva.

Izvršna i umjetnička direktorica festivala, Katrin Hataja (Katherine Haataja), zadovoljna je nastavkom saradnje,a naročito performansom u Mamula Island hotelu.

Operosa – mamula Island

 –  Naš festival slavi jubilej. Već deset godina okupljamo kvalitetne umjetnike koji na najbolji način prezentuju i kvalitetnu muziku. Crna Gora, a i region, zaista ima mnogo umjetnika koji predstavljaju pravo malo blago. Mnogo nam je važno da predstavimo operu u Crnoj Gori, i za to su nam poslužila fantastična mjesta kao što su: Kanli kula, Forte mare, sada i Mamula Island. Dakle, savršena mjesta za izvođenje savršenih kompozicija vrhunskih izvođača. Veliko interesovanje posjetilaca, kako iz Crne Gore, tako i iz cijelog svijeta, za nas je najveća nagrada. To znači da je naša misija uspjela, da svi razumijemo jezik opere. Drago nam je što je festival Operosa našao svoje mjesto među manifestacijama od nacionalnog značaja. Naravno, sve do kraja septembra ćemo organizovati brojne nastupe i performanse umjetnika i to, između ostalog, u predivnom ambijentu Mamula Island hotela, kao i na drugim lokacijama – kazala je Hataja.

Prvi koncert iz programa Operosa Opera festivala na pozornici Mamula Island hotela održan je u septembru prošle godine. Dobra višegodišnja saradnja se tako nastavila i ove godine, pa će Mamula hotel biti domaćin festivalu sve do septembra za kada je planiran koncert duvačkog kvinteta Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Generalni menadžer hotela Hening A. Šaub (Henning A. Schaub) je kazao da je umjetnički performans ,,Buđenje proljeća i ljubavi” početak kulturne ponude na ostrvu, što je veoma važan segment i naše ukupne ponude.

 – Raznovrsni kulturni programi i događaji, kao i podrška lokalnim umjetnicima, biće neizostavni dio ponude Mamula Island namijenjene gostima našeg hotela, lokalnim posjetiocima i široj publici. Naš cilj je da promovišemo i podržimo lokalno stvaralaštvo, staro i novo, te da zaista obezbijedimo pozornicu kako bi se ono predstavilo širokom auditorijumu. Operosa je jedan od najboljih primjera organizacije koju podržavamo već dugi niz godina i srećan sam što ovaj svečani trenutak mogu podijeliti sa njihovim timom i  muzičkim talentima. Cilj nam je da ovdje njegujemo kulturni dijalog i pospješimo bolje razumijevanje crnogorskog duha koji ovu zemlju čini tako posebnom i lijepom. U narednim mjesecima ćemo ugostiti brojne mlade umjetnike koji će kroz različite fome umjetnosti Mamula Island iskoristiti kao jedistvenu scenu za prezentaciju kulturnog dobra Crne Gore. To je naš doprinos obogaćivanju zajednice. Mamula Island čuva istoriju, tradiciju i kulturu, koju želimo da predstavmo gostima iz cijelog svijeta – poručio je Šaub.

Dodao je da više godina podržavaju Operosa festival i da su veoma ponosni što konačno mogu i da ugoste neke od njihovih koncerata i mladih umjetnika.

Operosa – mamula Island

Operska diva, sopranka, Olivera Tičević, kazala je da je velika čast i zadovoljstvo nastupati pred domaćom publikom.

 – Mnogo sam srećna što je to ovog puta na Mamuli.Spoj tradicije, muzike i kulture najbolje edukuje ljude. Čini mi se da baš zbog toga operu nabolje razumiju svi kada je na maternjem jeziku, kao što smo to večeras uradili. Festival Operosa je mnogo približio ovaj umjetnički iskaz široj publici a mladim umjetnicima je omogućio da se predstave na najbolji način i na odličnim scenama. Tako sam se i ja na Operosa festivalu prvi put predstavila crnogorskoj publici. Zato se i vraćam ovom festivalu jer predstavlja sve ono što opera jeste – kazala je Tičević.

Mamula Island je butik hotel sa pet zvijezdica, smješten ne ulazu u Boku kotorsku, koja je dio UNESCO svjetske baštine. Nekada napušteno ostrvo sa starom austrougarskom tvrđavom pretvoreno je pažljivom restauracijom u butik hotel jedinstvenog arhitektonskog dizajna i modernog enterijera.

Od aprila ove godine, Mamula Island hotel želi dobrodošlicu svojim gostima i posjetiocima nudeći im individualizovani koncept gostoprimstva, uz spremnost da razvija novu perspektivu kao mjesto susreta umjetnosti, kulture i muzike, njegujući lokalni identitet i međunarodnu kulturnu saradnju.

Najčitanije