17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

UN osudio katastrofalni nastavak borbi u Gazi

Izrael – Palestina – sukob – foto EPA

Ujedinjeni narodi u petak su osudili “katastrofalni” nastavak vojnih operacija u Gazi te su pozvali zaraćene strane da osiguraju trajni prekid vatre.

Izraelski avioni nastavili su s bombardiranjem Gaze zbog čega su palestinski civili bježali u skloništa nakon kolapsa primirja starog tjedan dana koje je isteklo bez dogovora o produljenju.

– Novi početak neprijateljstava u Gazi je katastrofalan, rekao je Volker Turk, visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava.

– Pozivam sve strane i države s utjecajem na njih da odmah udvostruče napore kako bi osigurali prekid vatre, na temelju humanitarnih pitanja i ljudskih prava, dodao je.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres objavio je na X-u kako žali zbog nastavka borbi te je izrazio nadu da će novi prekid vatre biti dogovoren.

– Povratak neprijateljstvima samo pokazuje koliko je važno imati pravi humanitarni prekid vatre”, rekao je.

Apelirajući na trajni prekid vatre, UNICEF je nedjelovanje u Gazi opisao kao “odobravanje ubijanja djece”.

– Trajni prekid vatre mora se provesti, rekao je novinarima putem video veze iz Gaze glasnogovornik UNICEF-a James Elder.

– Neaktivnost je u svojoj srži odobravanje ubijanja djece… Nesmotreno je misliti da će novi napadi na stanovnike Gaze dovesti do bilo čega drugog osim pokolja, dodao je.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije