16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – osnovana Demokratska alternativa Crne Gore, predsjednik Davor Kumburović

Foto Demokratska alternativa Crne Gore

U Kotoru je u srijedu osnovana Demokratska alternativa Crne Gore. Na Osnivačkoj skupštini izabran je Glavni odbor partije, a za prvog predsjednika izabran je dr Davor Kumburović, saopšteno je iz ove partije.

Demokratska alternativa Crne Gore djelovaće na državnom nivou, a ubrzo će pristupiti i osnivanju opštinskih odbora.

Kako 29. novembar u kulturi sjećanja na našim prostorima ima svoju simboliku, predsjedavajući skupštine dr Igor Kumburović je rekao da je ona na poseban način povezana sa temeljnim opredjeljenjima Demokratske alternative.

“Upravo je antifašizam naš ideološki temelj u suprotstavljanju svim oblicima rasizma, ksenofobije i šovinizma. Temeljna načela našeg političkog djelovanja u izgradnji Crne Gore kao građanske, multietničke, antifašističke i evroatlantske države – kako smo i naveli u predloženom Programu – jesu ravnopravnost građana, uz puno uvažavanje nacionalnih, vjerskih, etničkih, kulturnih i svakih drugih razlika. Građanin, kao nosilac suvereniteta, jeste u centru svih politika i interesovanja, „Upravo to nas i definiše građanskom partijom”, rekao je on.

Foto Demokratska alternativa Crne Gore

“U Kotoru su uvijek nastajale nove ideje. Pokazalo se da su one nakon što su ovdje sazrijevale, imale značajan uticaj na život u Crnoj Gori. Vjerujem da će i ova naša ideja presudno uticati ne samo na neophodne društvene promjene, već će u velikoj mjeri promjeniti sam stav prema političkom aktivizmu, koji je oduvijek bio vještina dostizanja mogućeg, a nažalost u našoj stvarnosti, alat za osvajanje partikularnih ili ličnih interesa”, istakao je na osnivačkoj skupštini Demokratske alternative Crne Gore, njen prvi predsjednik dr Davor Kumburović.

Naglasivši da će promjene započeti ovdje, na mjestima u kojima živimo i u kojima najbolje osjećamo posljedice pogrešnih politika.

“Mi se nismo osnovali da bi se desila puka zamjena pozicija na vlasti, što je nažalost česta situacija u Crnoj Gori. Ne. Mi želimo podršku građana da pokažemo da može drugačije, bolje i brže i bićemo partneri svima koji isto misle. Ne interesuje nas šta je bilo juče, kako su nas istorijski vjetrovi oblikovali. Ono što nas interesuje to ja ovaj trenutak sada. Danas! I zato DA, za bolje danas!”, naglasio je on.

Foto Demokratska alternativa Crne Gore

Na Skupštini je istaknuto da je na osnivanje novog političkog subjekta presudno uticalo ozbiljno promišljanje političke stvarnosti Crne Gore i politika lokalnih zajednica u kojima živimo. To kritičko promišljanje generisalo je ne samo nezadovoljstvo postojećim stanjem, već nas je suočilo sa sviješću o nedostatku demokratskog kapaciteta političkih elita i nedovoljno akcije kada je u pitanje kritičko preispitivanje i neophodnost korekcije dominantnih stavova tih subjekata. Otuda je sasvim logično da smo se odlučili da potražimo novi oblik organizovanja, baš kao što je logičan i sam naziv Demokratska alternativa. Mi smo Alternativa dosadašnjem poimanju demokratije i želimo zaustaviti svaki oblik privatizacije naše stvarnosti od strane pojedinaca, rečeno je na ovom skupu.

Nažalost, predugo smo bili zarobljeni dominacijom ličnih odnosa i “veza” na osnovu kojih su privilegovane elite upravljale većinom. Demokratska alternativa će raditi na realnim društvenim promjenama koje podrazumijevaju dominaciju demokratizovanih institucija nad politikom i ekonomijom.

Najčitanije