24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

UN predlaže smanjenje plastičnog otpada za 80 posto do 2040.

Plastika

Ujedinjeni narodi predlažu glavne tržišne promjene potrebne za stvaranje cirkularne ekonomije, koja održava proizvedene artikle u opticaju što je duže moguće.

Države mogu smanjiti onečišćenje plastikom za 80 posto do 2040. godine primjenom postojeće tehnologije i uvođenjem velikih promjena politike, navodi se u novom izvještaju Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP).

To tijelo UN-a sa sjedištem u Keniji objavilo je analizu političkih opcija za rješavanje krize plastičnog otpada dvije sedmice prije nego što će se države okupiti u Parizu, na drugom krugu pregovora za izradu globalnog sporazuma u svrhu uklanjanja plastičnog otpada, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Cirkularna ekonomija’

Izvještaj se usredotočuje na tri glavne tržišne promjene potrebne za stvaranje “cirkularne” ekonomije koja održava proizvedene artikle u opticaju što je duže moguće: ponovna upotreba, recikliranje i preusmjeravanje ambalaže sa plastičnih na alternativne materijale.

“Ako slijedimo te smjernice, uključujući pregovore o dogovoru o plastičnom onečišćenju, možemo postići velike ekonomske, društvene i ekološke prednosti”, rekla je Inger Andersen, izvršna direktorica UNEP-a.

Pregovori o ugovoru, poznati kao INC2, bit će održan od 29. maja do 2. juna i očekuje se da će rezultirati ključnim parametrima za prvi nacrt ugovora, koji treba biti sačinjen prije trećeg kruga pregovora u Keniji u novembru.

Izvor:Hina

Najčitanije