22.8 C
Kotor

Slušaj online radio

UNCTAD: Više od dva mjeseca nijedan LNG brod nije prošao kroz Sueski kanal

Jedan od MOL LNG Transport Europe brodova

Prema novim podacima koje je objavio UNCTAD (Konferencija UN-a za trgovinu i razvoj), već više od dva mjeseca niti jedan LNG brod nije prošao kroz Sueski kanal, piše Splash247.

Posljednji put kada je LNG brod prošao kroz ovaj plovni put bio je 16. januara od kada je zbog pogoršane sigurnosne situacije u Crvenom moru došlo do masovnog preusmjeravanja brodova za prijevoz plina oko afričkog kontinenta.

Od svih glavnih segmenata trgovačkog brodarstva, LNG se ističe kao onaj koji je posljednjih mjeseci potpuno izbjegavao prolaz kroz Suez, kao što je istaknuto na tablici UNCTAD-a.

Ukupni obujam trgovine kroz Sueski kanal pao je za 50 % na godišnjoj razini u prva dva mjeseca 2024. godine, prema Međunarodnom monetarnom fondu, dok je trgovina u tranzitu oko Rta dobre nade porasla za procijenjenih 74 %, navodi Splash247.

Tranziti preko Sueskog kanala donijeli su Egiptu prihod od 10,25 milijardi dolara prošle godine, brojka za koju je Uprava Sueskog kanala priznala da bi se ove godine mogla smanjiti na oko 5 milijardi dolara.

Najnoviji podaci Clarksons Research pokazuju da su ukupni dolasci brodova u Adenskom zaljevu za sve vrste trgovačkih brodova 72 % ispod razine zabilježene u prvoj polovici prosinca.

Najčitanije