16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

UNESCO stavlja Ohrid na listu ugroženog svjetskog nasleđa

Ohrid

UNESCO preporučuje da se kulturno i prirodno nasleđe Ohridskog regiona stavi na listu ugroženog svjetskog nasleđa, prenijeli su makedonski mediji.

U nacrtu izvještaja koji će biti razmatran na predstojećoj konferenciji Komiteta za svjetsko nasleđe u Bakuu, od države se traži potpuni moratorijum na bilo kakvu urbanu transformaciju na obali Ohridskog jezera, dok se ne finaliziraju i usvoje efektivna zakonska rešenja za zaštitu i mehanizmi za njihovo sprovođenje.

Prema izvještaju UNESCO, glavni problem Ohrida je nedovoljan napredak u rešavanju problema i stalne prijetnje i opasnosti od velikih infrastrukturnih i razvojnih projekata.

Navodi se da je malo urađeno na primjeni prioritetnih preporuka monitoring misije UNESCO koja je u Ohridu boravila 2017, prenosi Beta.

“Neodgovarajuće građenje sa neodgovarajućim urbanim razvojem, eksploatacijom obale, povećano zagađivanje, narušavanje i uništavanje životne sredine, kao i nekontrolisan urbani razvoj izazvan pritiskom turizma”, kritike su u nacrtu izvještaja za Ohrid i Ohridsko jezero koji su od 1980. na UNESCO listi svjetske baštine.

Od vlasti S.Makedonije se traži da naprevi procjenu nelegalnih građevina i da se utvrdi njihov uticaj na zaštićeno područje, kao i rušenje svih objekata koji predstavljaju opasnost za područje, uz istovremeno strogo sprovođenje zakona i pravilnika za sprečavanje nove divlje gradnje.

Najčitanije