8.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Upravitelj stroja osuđen na zatvor zbog namjernog ispuštanja otpadnih voda

Brod Gannet-bulker-Foto: MarineTraffic

Upravitelj stroja bulk carriera osuđen je na godinu dana zatvora zbog namjernog protuzakonitog ispuštanja gotovo 40.000 litara kaljužne otpadne vode u američkim teritorijalnim vodama kod obale Louisiane.

Osuđeni pomorac K.K. ukrcao se početkom 2021. kao upravitelj stroja na brod za rasuti teret Gannet Bulker. Brod se 13. marta usidrio u Southwest Passu, u američkim teritorijalnim vodama blizu New Orleansa, piše The Maritime Executive.

Sustav obrade balastnih voda (BWTS) zadavao je probleme posadi i u jednom trenutku došlo je do naplavljivanja strojarnice. Upravitelj stroja incident nije prijavio američkoj Obalnoj straži, a te su noći on i još jedan podređeni član posade namjerno ispustili oko 10.000 galona (gotovo 40.000 litara) neobrađene kaljužne otpadne vode u more. Brodski uređaji za sprječavanje onečišćenja, odnosno separator zauljenih voda, nisu korišteni, a ispuštanje nije evidentirano u knjizi ulja (Oil Record Book), piše gCaptain.

Nezakonito ponašanje Obalnoj straži prijavio je član posade putem društvenih mreža.

Upravitelj stroja je također optužen za ometanje rada pravosuđa zbog njegovih pokušaja prikrivanja nezakonitog ispuštanja onečišćene vode, a priznao je krivnju za pružanje lažnih informacija Obalnoj straži kojima je pokušao prikriti uzrok i prirodu onečišćenja, zatajivanje informacije o naplavljivanju strojarnice i ispuštanje kaljužne otpadne vode u more.

Uz to, uništio je dokaze, lažirao podatke u knjizi ulja i organizirao sastanak sa članovima posade te im naredio da daju lažne izjave Obalnoj straži i unište sve dokaze koje imaju na svojim mobitelima. Uz to, pripremio je dokument u kojem optužuje člana posade koji je upozorio Obalnu stražu za loš rad u pokušaju diskreditacije tvrdnje o zagađenju. Naveo je i da je ispuštanje obavljeno prema naredbi zapovjednika bulk carriera.

“Namjerno onečišćenje američkih voda i zataškavanje ozbiljna su kaznena djela koja se neće tolerirati. Kazneni progoni poput ovog trebali bi poslati jasnu poruku onima krše zakone i ugrožavaju naše dragocjene prirodne resurse”, navode iz američkog Ministarstva pravosuđa, a prenosi Safety4Sea.

Sud je krajem kolovoza ove godine osudio upravitelja stroja na zatvorsku kaznu od jedne godine, novčanu kaznu od 5.000 dolara i te šest mjeseci nadzora nakon puštanja na slobodu.

Najčitanije