30 C
Kotor

Slušaj online radio

Uskrsna poslanica apostolskog upravitelja Kotorske biskupije

Rrok Gjonlleshaj foto Boka News

Uskrsna poslanica apostolskog upravitelja Kotorske biskupije Rroka Gjonlleshaja:

U svijetu koji razdiru nebrojene nesigurnosti, patnje nevinih, nepravde, ratovi, skandali, pomutnje i sumnje, kršćani su pozvani uvijek iznova upirati svoj pogled u Kristov križ kao znak pobjede nad zlom, ali još i više, u njegovo slavno Uskrsnuće kao siguran polog vjere i razlog za ustrajnu ljubav prema Gospodinu koji se sažalio nad našom bijedom i predao svoj život kao otkupninu za nas grešnike.

Svakog se Uskrsa prisjećamo kako je Bog ispunio svoje obećanje pobjede nad grijehom i smrću, pokazavši moć dobra i beskrajne ljubavi u Kristovu Uskrsnuću. Pa ipak, i prvi učenici kao da su s poteškoćom prihvatili i povjerovali u otajstvo uskrsnuća. Nije prazan grob uvjerio Petra, niti su napušteni bijeli povoji bili dovoljni: kao da je zaboravio Gospodinove riječi kojima je navijestio što se ima dogoditi nakon tri dana u grobu. Tek je osobni susret s Uskrslim u potpunosti uvjerio Petra, oživio njegovu vjeru, i možemo slobodno reći: promijenio njegov život u potpunosti, dajući mu novu snagu i obnovljenu ljubav, učinivši ga neustrašivim navjestiteljem Riječi.

I mi smo, zaglušeni valovima svjetovnih briga i nedoumica, osobnih poteškoća i strahova, kao i težinom svakodnevice, u opasnosti razvodniti našu vjeru u Kristovu uskrsnu pobjedu, te se predati duhovnom nemaru koji se očituje u manjkavom svjedočenju Radosne vijesti i Božje ljubavi.

Upravo nam je zbog toga neizmjerno potreban susret s uskrslim Kristom u kojem ćemo obnoviti našu vjeru i naš cjelokupni život. Ako želimo istinski živjeti kao svjedoci Uskrsnuća, svjedoci Njegove ljubavi i milosrđa, naša vjera treba oživjeti, ljubav se rasplamsati, a nada osnažiti u susretu s Kristom uskrslim kojega ćemo pronaći u osobnom predanju Bogu, kao i u pristupanju sakramentalnom životu koji nam Crkva svesrdno daruje. Papa Franjo je, obraćajući se mladima i svim kršćanima svijeta, prije nekoliko godina dao poruku koja je i danas jednako ohrabrujuća i poticajna: „Krist živi i On želi da ti živiš! On je u tebi, On je s tobom i on te nikada ne napušta. Kada se osjetiš starim zbog tuge, ogorčenosti ili straha, sumnje ili neuspjeha, On će uvijek biti tu da obnovi tvoju snagu i tvoju nadu“ (CV, 2)

Moja čestitka za Uskrs, ujedno je i želja da svi zajedno doživimo obnoviteljski i oživljujući osobni susret sa živim Kristom, u liturgijskim slavljima, u radosnoj pjesmi hvale, u susretu s dragim ljudima. Neka nam On donese mir i radost, osnaži vjeri, nadu i ljubav i učini nas dostojnim svjedocima njegove prisutnosti u ovom svijetu.

Iste želje upućujem braći pravoslavcima koji će također uskoro proslaviti najveći blagdan kršćanske vjere.

Sretan Uskrs!

 + Rrok Gjonlleshaj

 Nadbiskup barski

 Apostolski upravitelj Kotorske biskupije

Najčitanije