16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Palma Nostra: Primjetite i njegujte ljepotu i bogatstvo biljnog svijeta Herceg Novog

Palma Nostra

Uspješno realizovan projekat Palma Nostra: Škola primijenjene botanike



NVO Novi Val počela je sa realizacijom projekta Palma Nostra: škola primijenjene botanike u novembru prošle godine. Projekat namenjen mladima srednjoškolskog uzrasta uspješno je realizovan, iako je broj polaznika bio manji od očekivanog. U programu škole je učestvovalo pet učenica drugog razreda gimnazije srednje škole “Ivan Goran Kovačić”.

Cilj je bio valorizovati bogatu floru i vegetaciju hercegnovskog područja kroz edukaciju, kreiranje relevantnog sadržaja te motivisanja mladih da najmanje jednu zajedničku akciju zajedno sprovedu u dijelo.

Projekat je počeo prikazivanjem dokumentarnog filma Palma Nostra i dragocjenom razmjenom utisaka.

Nakon serije predavanja, koje su obuhvatile teme: Bogatstvo i raznolikost flore i vegetacije hercegnovskog područja (Milica Berberović); Značaj zelenih površina i hortikulturnog uređenja (Milica Berberović); Flora i vegetacija u novinarskoj priči (Slavica Kosić); Flora i vegetacija u video formi, o čemu je  govorila ko-autorka dokumentarnog filma Palma Nostra – Jana Radan, dok je o samoj inicijativi Palma Nostra govorila koordinatorka projekta Vesna Kujović, polaznice škole su imale priliku da posjete privatni vrt dr Relje Živojinovića – svojevrsnu botaničku baštu kao i da čuju njegovu ličnu priču o ljubavi prema biljkama i stvaranju svog botaničkog raja.

Palma Nostra

Pošto su napisale i objavile tekstove sa fotografijama u sekciji Flora na platformi palmanostra.me, posvećenoj biljnim vrstama hercegnovskog područja, polaznice su izabrale i poklonile vrijedne knjige Gradskoj biblioteci i čitaonici Herceg Novi, cjeneci značaj i ulogu kakvu biblioteka ima u svakoj zajednici – rasadnik znanja, humanosti i plemenitih ideja.

Među naslovima koje možete pronaći u Gradskoj biblioteci su sada i:

Botanikum – Kejti Skot, Keti Vilis

Tajni život drveća – Peter Voleben

Drveće – Vojćeh Grajkovski, Pjotr Soha

Sadi – dječji vodič za biljke i kako ih saditi – Riz Reyes, Sara Boccacini Meadows

Čovjek koji je sadio drveće – Jean Giono

Permakultura – Održivi vrt, zbrinuta zemlja, sretni ljudi – Karmela Kiš, Miroslav Kiš

Permakultura u biovrtu – Damien Dekartz

Polaznice programa Palma Nostra: Škola primenjene botanike, su zajedno sa koordinatorkom projekta odlučile da poklone jednu sadnicu kanarske palme JUSMŠ „Ivan Goran Kovačić“, sa željom da sadnja palmi otpočne.

Palma Nostra

Poruka polaznica škole je: „Sadite palme i oplemenjujte zelenilom svoju životnu sredinu, neka Novi ponosno nosi epitet grada od cvijeća i zelenila! Primjetite i njegujte ljepotu i bogatstvo biljnog svijeta Herceg Novog!“

Palma Nostra

Projekat Palma Nostra: škola primijenjene botanike realizovala je Novi Val, a finansiran je sredstvima iz budžeta Opštine Herceg Novi opredjeljenih za podršku projektima nevladinih organizacija u 2023. godini.

Najčitanije