16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

“Uspomene Sare Bernar“ pred novskom publikom u čast praznika grada

Uspomene Sare Bernar

Priča o pozorišnoj divi, francuskoj glumici Sari Bernar i njenom besmrtnom, borbenom karakteru sinoć je još jednom osvojila publiku u Herceg Novom.

Ova domaća, hercegnovska koprodukcija odigrana je u adaptiranoj dvorani „Park“ u okviru programa u čast Dana opštine.

Strastveno i posvećeno, Tanja Bošković i Dejan Đonović igrali su divu Saru Bernar i njenog sekretara Žorža Pitua u ovoj komediji karaktera, rađenoj prema tekstu Džona Marela, u adaptaciji i režiji Staše Koprivice, a u koprodukciji „Hercegnovskog pozorišta“ i JUK „Herceg fest“.

Sara Bernar prva je osoba u istoriji koja se može smatrati globalnom superzvijezdom, umjetnica sa bogatom i zanimljivom biografijom. Nastavila je da igra u pozorištu čak i kada joj je zbog povrede amputirana noga, a lično je izrežirala svoju sahranu do najsitnijih detalja. Kako navodi režiserka Staša Koprivica, Bernar je svoju pripremu za odlazak u vječnost zamislila kao potresnu tragediju, ali dok nastoji da se izbori sa sekretarom Pituom ispada da su se oboje našli u komediji karaktera.

Uspomene Sare Bernar

“Dok pratimo apsurdni sukob ova dva tako različita, a jednako uporna karaktera, prisustvujemo priči o jednom kompleksnom, nesavršenom i veoma napornom prijateljstvu. Ali, na kraju krajeva, takva i jesu sva prijateljstva. Svaka naša životna uloga vrijedi onoliko koliko vrijedi i naš partner na sceni, bilo da nas na kraju predstave čeka aplauz ili odlazak na onaj svijet”, zapisala je Koprivica.

Najčitanije