16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Stručnjak za bezbjednost: Putinove nuklearne prijetnje poruka za Njemačku

Berlin foto EPA

Ruske nuklearne prijetnje su prvenstveno poruka za Njemačku, izjavio je predsednik Minhenske konferencije o bezbednosti Kristof Hojsgen (Christoph Heusgen).

“Prijetnjama nuklearnim oružjem Vladimir Putin prvenstveno cilja na Njemačku,” rekao je Hojsgen za novine medijske grupe Bajern (Bayern) od srede.

“Ruski predsjednik tako pokušava da nas zastraši u nameri da oslabimo podršku Ukrajini. Vratili smo se u logiku hladnog rata,” rekao je Hojsgen.

Amerikanci su Moskvi, dodao je, jasno stavili do znanja da bi upotreba nuklearnog oružja imala katastrofalne posledice po Rusiju.

“Ne mogu da zamislim da postoje samoubilački ruski generali koji bi sproveli takvo naređenje,” rekao je stručnjak za bezbednost.

Osim toga, šef Kremlja sigurno ne želi u svetsku izolaciju, jer ni Kina neće odobriti upotrebu nuklearnog oružja.

Rusija je pošto je napala Ukrajinu više puta indirektno pretila upotrebom atomskog naoružanja. Putin je izjavio da će iskoristiti sva raspoloživa sredstva da zaštiti Rusiju.

Kada je reč o mogućem prijemu Ukrajine u NATO, Hojsgen je podsetio na veto bivše kancelarke Angele Merkel na samitu alijanse 2008.

Međutim, sada se zato što Putin krši međunarodno pravo situacija promenila, dodao je Hojsgen koji je bio dugogodišnji savetnik Merkelove za spoljnu politiku.

“Moramo da razmislimo kakve garancije možemo da damo Ukrajini, ali mislim da više ne treba da isključujemo njeno članstvo u NATO,” zaključio je Kristof Hojsgen.

Izvor:dpa
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije