20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Usred zime nestaje led u Beringovom tjesnacu

Walruss Floating On Bering Sea Ice Alaska-Wikimedia

Ledeni pokrivač u Beringovom moru najniži je za ovo doba godine nakon što je izgubio područje veličine Montane na vrhuncu zime. Druga je to uzastopna godina da se količina leda na tom području rekordno povukla. Prema podacima znanstvenika u Nacionalnom centru za podatke o snijegu i ledu u Coloradu, od 27. januara do 3. marta led se smanjio s 566.000 na 193.000 kvadratnih kilometara.

Niska razina leda utiče na lokalne zajednice koje se oslanjaju na lov morževe i druge divlje životinje tijekom zime, a drastična promjena mogla bi utjecati i na prehrambene navike arktičkih životinja. I dok su ekolozi zabrinuti zbog globalnog zatopljenja, vlasnici brodova koji prevoze ukapljeni prirodni plin i druge proizvode vide to kao priliku.

Beringovo more je osjetljivije na temperaturne fluktuacije tijekom zime kada se tanki led kreće dalje prema jugu i topi, ali ove je godine to ekstremno, rekli su znanstvenici.

“Glavni uzrok gubitka leda je snažan nizak pritisak u Beringovom moru i visoki tlak nad sjeverozapadnom Kanadom”, rekli su istraživači. “Jaki vjetrovi između tih tlačnih središta povukli su topli zrak u regiju s juga, što je spriječilo rast leda u Beringovom moru i pritom pomaknuo led na sjever.”

U ostalim dijelovima Arktika, količina morskog leda tijekom veljače bila je na sedmom najnižem i rekordnom nivou za 2015. godinu. Tanji led omogućava ruskom Novatek PJSC da transportira LNG teret od svog postrojenja Yamal izravno u Aziju, najvećeg potrošača goriva, umjesto da ih proda ili prebaci u zapadnu Europu. “Svaki mjesec u godini se prati i trenutno je ispod prosjeka. Pad u Beringovom moru prilično je oštar, a to prije nismo vidjeli”, rekla je Julienne Stroeve, profesorica polarnog promatranja i modeliranja na University College London.

„Prerano je reći može li se ovogodišnje otapanje pripisati globalnom zatopljenju, no očito je da ledeni morski pokrivač postaje sve tanji“, dodala je Stroeve.

Najčitanije