16 C
Kotor

Slušaj online radio

U Boki Kotorskoj dok badem cvjeta, ledi se more – nevjerovatna ljepota koju pruža magični Zaliv

Površina mora duž obale Boke Kotorske u Prčanju, Stolivu osvanula je jutros pod ledom. Tanki slojevi leda prekrili su more tamo gdje sa brda Vrmac u more uvire voda iz podzemnih potoka, te se struje slatke vode miješaju sa slanom morskom vodom. Led se vidi i oko kamenja koje viri iz mora, naziru se i zamrznuti grumeni mušalja.

Na desetak metara od mora, pak, procvjetalo je stablo badema. Prekrasni bokori rozih cvjetova pozdravljaju sunce i more, odolijevajući nekako niskoj temperaturi.

Sve ovo vidjeti u jednom danu i na jednom mjestu, nevjerovatna je ljepota koju pruža ovaj magični Zaliv. Trenutak ljepote, koji nestaje za tili čas.

Badem procvjetao u Boki

Nauka kaže da se povećanjem saliniteta snižava i tačka mržnjenja vode. Morska voda (prosječnog saliniteta od 35 g L -1) mrzne tek na -1,91 °C.

Led je voda u čvrstom agregatnom stanju. Pri temperaturi od 0°C voda pod normalnim pritiskom prelazi u čvrsto stanje. Pri smrzavanju volumen vode u ledenom stanju povećava se za otprilike 1/9.

Specifična toplota leda je duplo manja od vode u tečnom stanju. Zbog toga se led relativno brzo obrazuje na površini vode rashlađene do temperature od 0 °C, a za njegovo topljenje potrebna je mnogo manja količina toplote (79,72 cal g -1) nego za uparavanje tečne vode (539,6 cal g -1).

/M.D.P./

Najčitanije