24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Usvojen krovni strateški dokument razvoja grada do 2027. godine: 108 projekata za bolji kvalitet života u Herceg Novom

Strateški plan razvoja

Odbornici u hercegnovskoj skupštini usvojili su danas Strateški plan razvoja Opštine Herceg Novi za period do 2027. godine. Ovim dokumentom se utvrđuje postojeće stanje razvoja jedinice lokalne samouprave, definiše opšti cilj razvoja i specifični strateški ciljevi sa prioritetima za njihovo ostvarivanje po oblastima, projekti i programi u određenom vremenskom periodu, orijentaciona sredstva za sprovođenje Strateškog plana razvoja, kao i način njihovog obezbjeđivanja i druga pitanja od značaja za razvoj.

Strategija razvoja obiluje SWOT analizama, analizama postojećeg stanja, definisanim specifičnim strateškim ciljevima i projektima iz oblasti: daljeg razvoja infrastrukture, održivog ekonomskog razvoja, razvoja kvartnog sektora i društvenih djelatnosti, jačanja administrativnih kapaciteta lokalne samouprave, i zaštite životne sredine.

Kako je na skupštinskom zasijedanju objasnio direktor Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog Boro Lučić, naš grad u prethodnom periodu nije imao strateški plan razvoja, a poslednji važeći plan pod nazivom „Program socio-ekonomskog razvoja Herceg Novog“ donijet je u decembru 2009. godine.

Prema njegovim riječima, usvojena Strategija razvoja definisala je jedan opšti strateški cilj, 5 specifičnih strateških ciljeva, 19 prioriteta i 108 projekata. Dana 4. avgusta 2020. godine predsjednik Opštine Herceg Novi je utvrdio Nacrt Strategije razvoja Herceg Novog do 2027. godine, raspisao Javnu raspravu u trajanju od 15 dana, nakon čega je Ministarstvo ekonomije 1. septembra dalo saglasnost na predlog Strategije koja se danas našla pred odbornicima.

Odbornicima se danas obratio i prof. dr Anđelko Lojpur, koji je učestvovao u izradi ovog strateškog dokumenta. Uzimajući u obzir da je imao priliku da vidi sve strategije u Crnoj Gori, a na nekima je i radio, prema njegovoj procjeni nijedna opština u našoj zemlji nema to što Herceg Novi ima sada.

-Projekat je dobar onoliko koliko je ostvarljiv. Mislim da je ovaj projekat prijemčiv i da se može realizovati. Ovo nije zakon – ovo je putokaz. Mi nismo imali od čega poći, a onaj ko bude radio narednu strategiju ili bude korigovao ovu na godišnjem nivou, znaće šta je bilo 2019. i 2020. godine, pa će moći vidjeti koliko su dobro radili parlament i predsjednik Opštine, i to je konačno dobra stvar, poručio je prof. Lojpur.

Za kreiranje ovog dokumenta bilo je potrebno obrazovati Radnu grupu, sačinjenu od predstavnika lokalne uprave, turističke privrede i preduzeća i ustanova čiji je osnivač Opština, kao i Konsultativnu grupu, u čijem radu su, pored predstavnika izvršne vlasti, učestvovali i profesori Univerziteta Crne Gore, Ministarstva održivog razvoja i turizma, hotelijeri i nevladine organizacije.

Najčitanije