25 C
Kotor

Slušaj online radio

Val nezadovoljstva evropskih seljaka

Traktorima u Rim
Foto: Yara Nardi / REUTERS

Talijanski poljoprivrednici koji prosvjeduju zbog pretjerane birokracije i jeftinog uvoza iz zemalja izvan EU-a krenuli su prema Rimu u konvojima traktora dok su seljaci prosvjednici na sjeveru Italije šetali kravu ulicama Milana.

Seljaci iz jakih poljoprivrednih regija poput Toskane krenuli su put juga prema glavnom gradu, noseći talijansku zastavu i rukom ispisane natpise upozoravajući da “bez seljaka nema hrane”.

Plan im je združiti se na periferiji Rima prije daljnjih prosvjeda planiranih kasnije tijekom tjedna.

– Zaputili smo se u Rim suočiti političare s našim problemima i riješiti ih, rekao je toskanski poljoprivrednik Davide Rosati.

Talijanski poljoprivrednici dijele mnoge boljke prosvjednih kolega u drugim dijelovima Europe koje su izrazili tijekom vala prosvjeda u proteklih nekoliko tjedana.

Žale se da su njihova proizvodnja potkopava jeftinijim uvozom iz područja izvan Europske unije kao što je sjeverna Afrika, rastućim cijenama goriva i posljedicama mjera EU-a namijenjenih zaštiti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena.

Prosvjedi su u Francuskoj i Njemačkoj utišani, no nova se žarišta otvaraju u drugim dijelovima EU. Ljutiti seljaci u ponedjeljak su ponovno blokirali granični prijelaz nizozemsko-belgijske autoceste između Maastrichta i Ligea.

S kravom ulicama grada

U Milanu, financijskoj prijestolnici Italije, nevelika skupina seljaka povela je sa sobom kravu na prosvjed ispred ureda regionalne vlade Lombardije, stvorivši tako nesvakidašnji prizor u dijelu grada kojim dominiraju moderne visoke zgrade.

Talijanski poljoprivrednici također traže ponovno uspostavljanje mjere porezne olakšice na dohodak uvedene 2017. godine, koju je vlada izbacila iz zakona o proračunu za 2024. godinu.

Tijekom posjeta Japanu u ponedjeljak, premijerka Giorgia Meloni izjavila je da je Italija za podršku svojim poljoprivrednicima učinila više od nekih svojih susjeda u EU.

– Naravno, uvijek ima prostora za napredak i uvijek sam spremna poslušati zahtjeve naših ključnih radnika, rekla je.

Istaknula je da je njena vlada zadržala subvencije za gorivo za poljoprivrednike i povećala sredstva namijenjena poljoprivredi u planu oporavka nakon covida s pet na osam milijardi eura.

Prosvjede poljoprivrednika u Italiji predvode brojne pojedinačne skupine, a ne glavni talijanski poljoprivredni lobi, Coldiretti, koji je u bliskoj vezi s vladom.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije