10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Vandalizam na Lošinju: Kipu žene pomorca netko odsjekao ruku

Addio-skulptura-Losinj – Foto: Z. Ettinger Starčić / Bojan Purić / Novi list

Brončana skulptura »Addio«, koja u apstraktnoj izvedbi predstavlja ženu koja gledajući prema otvorenom moru maramicom maše na pozdrav pomorcu, pretrpjela je teško oštećenje nakon što je zasad još nepoznati počinitelj odrezao kipu ruku u kojoj drži »facolić« (maramicu) te nakrivio glavu.

Spomenik je postavljen prije nešto više od dva mjeseca, na rtu Anuncijata, približno »u vratima« uvale Čikat, na nekoliko koraka od crkvice opremljene zavjetnim slikama starih lošinjskih jedrenjaka, a njegova je autorica umjetnica Zvonimira Obad. Lošinjskom muzeju, koji je uz Turističku zajednicu Lošinja organizirao postavljanje spomenika, sada predstoji dogovor s umjetnicom o načinu popravka spomenika, a dotad je slučaj u rukama policije, koja pregledava i snimke obližnjih nadzornih kamera, piše Novi list.

– Sasvim je sigurno da su potpuno nepoznavanje lokalne povijesti i kulturne baštine te neukost ljudi/pojedinca doveli do pokušaja uništavanja skulpture. Netko je pokušao skulpturu srušiti, a možda i ukrasti, ali samo su odrezali ruku. Očito su spriječeni u naumu da je sruše i tako u cijelosti unište – izjavila je Zrinka Ettinger Starčić, ravnateljica Lošinjskog muzeja.

Bojan Purić / Novi list

ADDIO: Na Lošinju postavljena skulptura posvećena ženama pomoraca

Izvor:Novi List

Najčitanije