18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – druga po redu velika međunarodna pomorska konferencija od 27. do 30. novembra

Kruzer u Boki – foto S. Luković

Na KIMC-u o svim aspektima svjetske pomorske ekonomije


Druga po redu međunarodna konferencija iz oblasti pomorstva i pomorskih nauka pod nazivom „2nd Kotor International Maritime Conference – KIMC 2022“, biće održana od 27. do 30. novembra 2022. u Kotoru.

Organizator Konferencije je Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore u saradnji sa Opštinom Kotor.

Konferencija će, kao i prethodne godine, biti od velikog značaja za promociju Pomorskog fakulteta Kotor, pomorskog obrazovanja i ukupne pomorske privrede Crne Gore.

Ideja KIMC konferencije je da njeni učesnici pruže akademsku platformu za istraživače, predstave najnovije nalaze istraživanja i nove tehnologije, te smjerove u pomorskim naukama i brodarstvu.Konferencija ima za cilj okupiti vodeće akademske naučnike, istraživače kako bi razmijenili i podijelili svoja iskustva i rezultate istraživanja.

Takođe, KIMC pruža vrhunsku interdisciplinarnost, forum za nučnike, inženjere, praktičare i profesionalce iz pomorskih nauka koji će predstaviti svoje najnovije rezultate istraživanja, ideje, razvoj i aplikacije, stavljajući poseban fokus na održavanje i podizanje akademskog nivoa  u području pomorskih nauka.

Prošle godine, na premijernom izdanju KIMC-am na ovom prestižnom naučnom skupu učestvovalo je sedamdesetak naučnika i eksperata za razne oblasti pomorstva iz desetak država Evrope. Ove godine očekuje se još i više učesnika koji će se baviti temama iz oblastui navigacije, pomorskog inženjeringa, brodogradnje, automatizacije i elektronike u pomorstvu, informacionih tehnologija u brodarstvu, pitanjima pomorskog prava, zdravstva, školstva, menadžmenta i logistike, energetske efikansnosti u pomorskom sektoru, morske ekologije i tzv. plavog ekonomskog rasta.

Novina u odnosu na prošlogodišnju konferenciju je što će ove godine KIMC biti otvoren i za prezentaiju naučnož-istrađivačlkih radova stidenata, posebno onih na master studijama pomorskih nauka.

Konfencijom će predsjedavati dekan Pomorkog fakulteta Kotor prof.dr Špiro Ivošević, a pored njega, u organizacionom odboru KIMC-a je još 50 naučnika i profesora iz Crne Gore, država sa prostora bivše Jugoslavije, te Bugarske, Rumunije, Poljske, Turske, Albanije, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije