23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Varijacije u čast svetkovine Muzike 

Najbolji učenici ŠOSMO “Vida Matjan” Kotor nastupili u sklopu programa KotorArTalenti


Harmonikaš Arsenij Surovikin, 12-godišnji učenik šestog razreda Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Vida Matjan” u Kotoru, u klasi prof. Gorana Ševaljevića, zadovoljan je nastupom na koncertu održanom na Svjetski dan muzike, 21. juna u dvorani Crkve Sv. Duha. Dodatnu važnost nastupu dao je okvir festivala KotorArt, pod čijim je okriljem održan u segmentu “Talenti”. Topli aplauzi publike, u kojoj su bili i roditelji, profesori i ljubitelji  klasične muzike, bili su istinska nagrada svim učesnicima koncerta za sav trud i ljubav koje su uložili da svoju izvedbu umjetnički dočaraju na najbolji mogući način.

– Imao sam malo tremu, ali volim da nastupam na sceni, lijepo se osjećam dok sviram za publiku koja me pažljivo sluša. Mnogo mi znači što nastupam na koncertu, zajedno sa drugim talentima iz kotorske škole. Porijeklom sam iz Moskve, živim u Pržnu kod Budve, pohađam osnovnu školu u Petrovcu, a dva puta sedmično putujem za Kotor, gdje u ŠOSMO „Vida Matjan“ pohađam nastavu na odsjeku za harmoniku. Predstavio sam se kompozicijom “Sniježna oluja” J. Gavrilova,  kaže Arsenij, koji je nedavno na takmičenju u Tivtu osvojio prvo mjesto u svojoj kategoriji.

Nastup na koncertu KotorArt talenti znači za sve učesnike/ce programa je podsticaj za dalji rad, učenje, vježbanje. Preovladavale su djevojčice: flautistkinja  Anna Potapova, hornistkinja Petra Marković, klarinetistkinja  Ana Vulović, te violinistkinje Dunja Dabić, Vjera Radulović i Anja Miljenović, i klaviristkinja Marija Zečević. Srednjoškolke Vulović i Radulović zablistale su i u duu (u ritmu tanga “El Choclo” A.Villoldo), a kruna koncerta bio je kad se Vjeri Radulović i Mariji Zečević na sceni pridružila violinistkinja Anja Miljenović, koje su, opet u temperamentnom kubanskom ritmu izvele kompoziciju “La bella Cubana” J. Whitea. Učenike su za klavirom pratili profesori Renata Kraljević, Nikola Vukčević i Radovan Jovanović.

Koncert stimuliše i đake i profesore da nakon završetka školske godine ulože dodatni napor i trud i mimo redovne nastave pokažu šta umiju i znaju.

-Ovo je sjajna prilika za svu djecu, kako osnovne, tako i srednje škole, da se pokažu u našem gradu i u okviru Festivala KotorArt, koji je prisutan na jako dugo i priznat je van granica naše zemlje, to je divna mogućnost za naše đake da izađu i da sviraju pred nekom drugačijom publikom koja dolazi zbog festivala. Ovo je ujedno i posljednji školski koncert, na kome nastupaju najbolji učenici naše škole, oni koji učestvovali na DRžavnom takmičenju I osvojila prvu, drugu ili treću nagradu, ili su tokom školske godine išli na još neka međunarodna takmičenja. Svakako, zasluženo nastupaju svi večeras, kazala nam je prof. Angela Mijušković, koja je u bekstejdžu podržala svoju učenicu Anu Potapovu.

Kolektiv Škole je ponosan na sve učenike i profesore koji su svakodnevno predano radili da bi što bolje predstavili sebe, svoj grad i zemlju, ističe direktor Mihajlo Lazarević.

-Trudimo se da dokažemo pravac koji su nam “u amanet” ostavili naši preci, koji su još davne 1839. godine osnovali SPD “Jedinstvo” u Kotoru, a tri godine kasnije, 1842. godine i građansku muziku i time pokazali Koliko su bili svjesni moći fenomena ksao što je muzika.  Skoro da nije bilo sedmice da nije stiglo neko obavještenje da su naši marljivi uičenici osvojili nagradu na nakom takmičenju na koje su se prijavili. Takođe moramo istaći da smo imali zavidne trezultate na 48. Festivalu mladih muzičara Crne Gore na Cetinju, kao i na Drugom državnom takmičenju učenika srednjih škola iz oblasti muzičke umjetnosti, održanom u Podgorici.

 Osim koncerata naših učenika i profesora u ovoj sali nastupili su brojni umjetnici iz zemlje i svijeta. Sve ove činjenice ukazuju da mi praznujemo muziku cijele godine, a ne samo ovoga dana. Zahvaljujemo renomiranom festival KotorArt, koji nas je I ove godine počastvovao da u svojoj predsezoni održimo koncert povodom današnjeg praznika, poručio je prof. Mihajlo Lazarević, obrativši se prisutnima.

/M.D.Popović/

Najčitanije