29 C
Kotor

Slušaj online radio

Važno ekološko pitanje izašlo na površinu “Razumjevanje zagađenja podvodne buke“

Balkanski centar za istraživanje mora – BACEMARE

Balkanski centar za istraživanje mora – BACEMARE uspješno je organizovao prvu ekološku radionicu u okviru projekta pod nazivom Pro-Bluspec, u prostorijama Instituta za biologiju mora u saradnji sa Opštinom Kotor.

Ova ekološka radionica organizovana je u okviru programa #ReLOaD2 pod nazivom “Razumjevanje zagađenja podvodne buke“.

Radionica okupila je turoperatore, hotelijere, turističke agente i druge zainteresovane strane iz Kotora, te je bila u mogućnosti da se upozna sa ishodom zagađenja bukom i kako lokalni ekosistem pati.

Radionica je prva od ukupno četiri koje će biti organizovane u narednih nekoliko meseci.

Radionici je prisustvovalo više od 15 učesnika, uključujući predstavnike akademske zajednice i lokalnog turističkog ekosistema. Učesnici radionice su istakli da je ovo prvi put da je ovako zanimljivo ekološko pitanje izašlo na površinu i da se dobro organizovan turizam treba posmatrati kao prilika i moguće rješenje potencijalnih izazova ka održivoj eko budućnosti.

Balkanski centar za istraživanje mora – BACEMARE

Prema učesnicima, koji su uključivali mnoge lokalne zainteresovane strane, društvenim izazovima koji se fokusiraju na zagađenje bukom, može se upravljati osiguranjem stvaranja lokalne vrijednosti, jačanjem infrastrukture, dobro koordinisanim upravljanjem destinacijom, identifikovanjem i privlačenjem optimalnih klijenata i generisanjem empirijskog znanja o turoperatora, posjetioca i Kotorana.

Najčitanije