30 C
Kotor

Slušaj online radio

Već primaju narudžbe za digitalni nadgrobni spomenik…

Digitalni spomenik

Mariborsko pogrebno preduzeće dobilo je već 50 narudžbi za digitalni nadgrobni spomenik, čiji je prototip prije nekoliko dana predstavila skupina lokalnih privatnikanika u saradnji s tamošnjim elektrotehničkim fakultetom.

Digitalni nadgrobni spomenik pruža daleko više informacija o pokojniku od klasičnog na kojemu su u mermeru ili kamenu obično upisani samo ime i prezime te datum rođenja i smrti.

“Današnji nadgrobni natpisi vrlo su kratki pa o pokojniku pružaju samo osnovne podatke, dok digitalno doba pruža nebrojeno novih mogućnosti, u životu i poslije smrti”, objavilo je povodom postavljanja prototipa spomenika na mariborskom groblju Pobrežje lokalno pogrebno komunalno poduzeće.

Digitalni nadgrobni spomenik koji napaja solarna baterija korisnicima pruža mogućnost prikazivanja teksta, video zapisa i fotografija na zaslonu zaštićenom kućištem od atmosferskih utjecaja.

Tekst te video snimke i fotografije osoba može odabrati za svog života ili to nakon njegove smrti može učiniti rodbina.

U pogrebnom preduzeću Maribor tvrde da su za takve nadgrobne spomenike dobili već 50 narudžbi, a cijena im je 3000 eura po komadu bez PDV-a.

Autori ideje računaju na potencijalno veliko tržište Europe i sjeverne Amerike, objavila je Slovenska televizija.

Mariborski digitalni nadgrobni spomenik na ekranu prikazuje osnovne podatke, ali kad mu se približite aktiviraju se senzori koji prate kretanje i oči pa uključuju prikaz pohranjenih podataka.

Najčitanije