20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Velika zlatna mimoza filmu „Takva su pravila“ Ognjena Sviličića

Filmski festival Herceg Novi Montenegro film
Filmski festival Herceg Novi Montenegro film

Grand Prix – Veliku zlatnu mimozu 29. Filmskog Festivala Herceg Novi Montenegro film festivala dobio je film “Takva su pravila” reditelja Ognjena Sviličića.

“U ovom filmu su postignute veoma snažne emocije uz upotrebu minimalističkih kreativnih sredstava”, obrazložili su predsjednik žirija Iv Boase i članovi Goran Marković i Draško Đurović.

Zlatnu mimozu za režiju zaslužila je rediteljka Ivona Juka koja je u filmu “Ti mene nosiš” uspjela da uskladi komplikovanu strukturu sa mnoštvom likova.

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je impresivnom Emiru Hadžihafizbegoviću za film “Takva su pravila”, a za najbolju žensku ulogu Ariani Lebed koja je sa elegancijom i zadivljujućom lakoćom igrala u filmu “Otok ljubavi”.Zlatna mimoza za scenario pripala je Ognjenu Sviličiću za jednostavnu i potresnu priču filma “Takva su pravila”.

Uspješno dočaravši prošla vremena estetiziranom upotrebom svjtla i boje u filmu “Bićemo prvaci svijeta”, Milan Tvrdišić je zaslužio Zlatnu mimozu za kameru.

Specijalna priznanja dodijeljena su Vuku Ršumoviću za rad sa naturščicima u filmu “Ničije dijete” i Petru Popoviću za kreativnu upotrebu slike u “Travelatoru”.

“Lijepo je što su odluke žirija primljene toplo i prijateljski. Mi smo odlučivali jednoglasno, bez razmimoilaženja. Nadam se da će nagrađeni filmovi biti prikazani na Festivalu jugoistočnoevropskog filma SEE u Parizu, jer nažalost nemamo priliku da filmove sa ovih prostora često vidimo u tom dijelu Evrope”, kazao je predsjednik žirij Iv Boase na današnjoj konferenciji za novinare.

Nagradu “Živko Nikolić” dobio je Milan Karadžić za film “Gorčilo”, snimljenog na tragu poetike Živka Nikolića.

Posebnu nagradu nazvanu po osnivaču Festivala, Milanu Žmukiću, zaslužio je pozorišni i filmski glumac Mladen Nelević. Priznanje koje dodjeljuju Direkcija Festivala i Centar film iz Beograda Neleviću je uručeno sinoć na Kanli kuli, za poseban doprinos afirmaciji hercegnovsoskog festivala, ali i crnogogorske kinematografije u cjelini.

Žiri
Žiri

Zlatnu mimozu za dokumentarni film dobio „Jar“

U selekciji dokumentarnog filma Grand prix je dobio film „Jar“, reditelja Simona Gijara iz Belgije.

“Čista vizuelna poezija. Ipak, insistiranje na besprekornoj vizuelnoj estetici nije potisnulo druge elemente. Sve u ovom filmu izuzetno dobro služi sadržaju”, obrazložili su predsjednica žirija Semra Guzel Korver i članovi Viktor Manuel Orosco Ramirez i Stefan Bošković.

Specijalna nagrada pripala je filmu “Zelena zmija” reditelja Benija Jaberga iz Švajcarske. Autor je ostavio utisak na tročlani žiri prikazavši pomoću inteligentnih rediteljskih sredstava na duhovit i neobičan način problem alkoholizma.

Posebno priznanje žirija zaslužila je sirijska rediteljka Rem Karsli, za film “Svaki dan, svaki dan” koji se istakao namjerom i iskrenošću s kojom pristupa priči o svakodnevnici familije zarobljene u ratnim okolnostima.

“Devet dana” najbolji studentski film

Grand Prix za najbolji studnetski film žiri je dodijelio filmu “Devet dana” , u režiji Strahinje Savića, koji se kroz odnos bake i unuka bavi sukobom generacija, problemom starosti i otuđenosti modernog čovjeka.

“Minimalnim sredstvima, preciznom režijom i dramaturgijom reditelj uspijeva da izgradi likove i odnos. Zreo pristup, iskrenost i plemenitost čine ovaj film posebnim”, ističu u odluci predsjednik žirija Senad Šahmanović i članovi Sanja Nikolić i Irfan Avdić.

Specijalnu nagradu za osoben autorski stil dobio je “If I had it my way i would never leave”, čiji autor Marko Grba Sing je, prema mišljenju žirija, izgrađeni filmski stvaralac i u ovom ostvarenju se na vješt način bavi ozbiljnim i aktuelnim problemom emigranata, izbjegavajući klišee i stereotipe.

Sve nagrade biće uručene večeras, na pozornici tvrđave Kanli kula, sa početkom u 21 sat. Na zatvaranju Festivala biće prikazana još dva dugometražna igrana filma – „Gorčilo“ Milana Karadžića i „Pjesma moje majke“ turskog reditelja Erola Mintasa.

Najčitanije