11.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Veliko nevrijeme u Sloveniji, stižu dramatične snimke

Nevrijeme poharalo Sloveniju
Foto: Ziga Zivulovic jr./F.A. Bobo / PIXSELL

Stotine vatrogasnih intervencija zabilježeno je u Sloveniji od sinoć zbog bujičnih poplava koje su uzrokovale obilne padaline. Tri kampa su evakuirana, nekoliko mjesta je odsječeno od ostatka zemlje. Crveno upozorenje proglašeno je za sjeverozapadno, sjeveroistočno područje i središnji dio države.

Ministar obrane Marjan Šarec posjetio je stožer Civilne zaštite i kazao da su izvanredne mjere proglašene za mjesto Kamnik. Istaknuo je da je situacija ozbiljna i pozvao je građane da ne otežavaju rad spasilačkim službama.

Najjači pljuskovi bili su na području južnog podnožja Julijskih Alpa te na području između Idrijskog Hribovja prema Gorenjskoj i Koruškoj. Na tim područjima noćas je palo između 100 i 200 litara po četvornom metru, rekao je slovenski meteorolog Brane Gregorčič, prenosi portal Slovenske televizije.

– To je mjesečna količina oborina. Međutim, na moru nije pala ni kap kiše. Razlike u Sloveniji vrlo su velike. Ponekad netko ima velikih problema, a drugi pak smatraju da upozorenje i nije bilo potrebno, izjavio je Gregorčič za Radio Sloveniju.

Istaknuo je i da je danas upozorenje za sjeverno područje podignuto na crveno, i to zbog obilnijih oborina predviđenih za večeras. Glavnina oborine prenijet će se sa zapada na istok.

Poplave su zahvatile Gorenjsku, Korušku i Zgornjesavinjsku kotlinu

U Koruškoj su mnoge ceste zatvorene za promet, rijeke su već prešle korita, poplavljene su mnoge kuće i podrumi, a pokrenula su se i brojna klizišta, rekli su danas za STA iz slovenske Uprave za zaštitu i spašavanje u Sloveniji.

Općina Solčava trenutno je odsječena od svijeta.

Kako su danas za STA rekli u spomenutoj upravi, situacija se mijenja iz minute u minutu, zatvoren je most kod Dravograda, vrlo je otežan prolazak do Prevalja i Črne na Koroškem. Mnogi Korušci zarobljeni su u svojim domovima i zovu pomoć jer ih voda poplavljuje.

U Slovenj Gradcu su već dva puta morali uključiti sirenu zbog izlijevanja rijeke Suhadolnice. U Črnoj na Koroškom vatrogasci pak jako teško dolaze do mještana jer je Meža poplavila središte grada, a vrlo je visok i vodostaj Drave u Dravogradu.

– Svima koji pozivaju broj 112 savjetujemo da ostanu u kućama, da po mogućnosti odu na više katove, kako bi se pobrinuli za vlastitu sigurnost, poručili su iz Regionalnog centra za zaštitu i spašavanje Slovenije.

Zapovjednik Civilne obrane Zapadne Štajerske Janez Melanšek izjavio je danas za STA da je većina cesta u Gornjoj Savinjskoj dolini neprohodna, a do Općine Solčava se uopće ne može doći. Rijeka Savinja izlila se iz korita, a tijekom dana očekuju se problemi s izlijevanjem rijeke na području Laškog, koje je navodno poplavljeno.

Regionalni centar za obavješćivanje Celje uključio je sirene zbog velike opasnosti od poplava.

Obilne oborine izazvale su izlijevanje vodotoka i odrone u mnogim područjima Gorenjske.

Zapovjednik Civilne zaštite za Gorenjsku Klemen Šmid za STA je pojasnio da je trenutačno najteže pogođeno škofjeloško područje sa Selškom i Poljanskom dolinom koje su odsječene zbog zatvorenih prometnica. Problema ima i u tržiškoj općini.

Najčitanije