5 C
Kotor

Slušaj online radio

Vijeće sigurnosti traži od hutista da prestanu s napadima na Crvenom moru

Brod – foto Boka News

Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu je zatražilo od jemenskih hutista da odmah prekinu napade na brodove u Crvenom moru i upozorilo na eskalaciju napetosti dok je implicitno podržavalo radnu jedinicu pod vodstvom SAD-a koja brani plovila.

Jedanaest članova Vijeća sigurnosti UN-a glasalo je za mjeru kojom se od Hutija zahtijeva da “odmah prekinu sve napade, koji ometaju globalnu trgovinu i prava i slobode plovidbe, kao i regionalni mir”. Četiri članice, uključujući Rusiju i Kinu s pravom veta, bile su suzdržane. Nitko nije glasao protiv.

U rezoluciji Vijeća sigurnosti, UN je također pozvao hutiste da oslobode Galaxy Leader, japanski brod kojim se prevoze vozila povezan s izraelskim biznismenom koji je skupina otela 19. studenog, kao i njegovu posadu od 25 ljudi.

Ključna odredba rezolucije, čiji su pokrovitelji SAD i Japan, istaknula je pravo država članica UN-a, u skladu s međunarodnim pravom, “da brane svoja plovila od napada, uključujući one koji potkopavaju prava i slobode plovidbe”.

Podrška operaciji Prosperity Guardian

Odredba predstavlja implicitnu podršku operaciji Prosperity Guardian, multinacionalne mornaričke operativne snage pod vodstvom SAD-a koja je branila komercijalne brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu od hutijevskih raketnih napada i napada dronovima.

– Prijetnja pravima i slobodama plovidbe u Crvenom moru globalni je izazov koji zahtijeva globalni odgovor, rekla je američka veleposlanica Linda Thomas-Greenfield pozivajući Vijeće da odobri rezoluciju.

Hutisti – grupa sklona Iranu koja je zauzela veći dio Jemena u građanskom ratu – obećali su da će napasti brodove povezane s Izraelom ili one koji plove prema izraelskim lukama kako bi iskazali potporu islamistima Hamasa koji se bore protiv izraelske ofenzive u Gazi. Međutim, mnogi od ciljanih brodova nisu imali veze s Izraelom.

SAD optužuje Iran za pružanje kritične potpore za napade Hutija, uključujući napredne projektile i bespilotne letjelice, čime se krše rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a. Teheran odbacuje optužbe.

Glasnogovornik Hutija u Jemenu Mohammed Abdul Salam odbacio je rezoluciju UN-a kao “političku igru”, i rekao da su Sjedinjene Države te koje krše međunarodno pravo.

Najčitanije