8 C
Kotor

Slušaj online radio

Novi nepredviđeni radovi podignuli cijenu obnove Galeba: Sada iznosi preko 7 miliona eura

Galeb – Foto: Grad Rijeka

Dodatno je poskupjela obnova broda Galeb. Grad Rijeka objavio je obavijest o izmjeni ugovora za obnovu bivšeg Titova broda koja traje već petu godinu, prema kojem su nađeni novi nepredviđeni radovi, koji dodatno poskupljuju i odužuju cijeli posao.

Ukupna vrijednost novih radova iznosi 164.571,59 eura bez PDV-a, čime se ukupna vrijednost radova penje na 7.263.680,71 eura bez PDV-a, piše Novi list.

Koliko je to poskupjelo?

Time je ovaj posao riječku Gradsku upravu do sada došao skuplje za 16,79 % u odnosu na osnovno ugovoreni iznos od 7.099.109,12 eura bez PDV-a, kako je to bilo još 2019. godine, uoči 2020., godine u kojoj je Rijeka bila Europska prijestolnica kulture.

O kojim je dodatnim radovima ovoga puta riječ?

Prema objavljenoj obavijesti, izvođač, tvrtka Dalmont, utvrdio je potrebu za:

– izvođenjem dodatnih radova vezano uz nabavu i restauraciju postojećih rasvjetnih tijela sukladno zahtjevu Konzervatorskog odjela u Rijeci,
– nepredviđenim radom na sustavu klimatizacije i ventilacije, koji se odnosi na potrebu ventiliranja prostora, a time i ugradnju
drvenih i aluminijskih rešetki, vrata s rešetkama i ventilatora,
– dodatnim radom na preinaci vrata za prolaz osoba sa smanjenom pokretljivošću,
– nepredviđenim radom vezanim uz reprogramiranje požarne centrale nakon ugradnje sustava dojave požara,
– dodatnim radom na premještanju elektro-energetskog razvodnog ormarića,
– nepredviđenim radom na strukturi kod montaže vrata,
– dodatnim radom na izolaciji cjevovoda pitke vode dodatnim radom na ugradnji drvenih rešetki u muzejskom prostoru, a sukladno zahtjevu Konzervatorskog odjela,
– nepredviđenim radom vezanim uz pregled tankova i balastiranja vodom u cilju izdavanja odobrenja Hrvatskog registra brodova

Opet produženi rokovi

Time su produženi i predviđeni rokovi završetka ovog višegodišnjeg projekta, koji od samog početka izaziva kontroverze u javnosti.

Rok izvođenja radova produljuje se do 15. marta 2024. godine, a rok za izvršenje svih ugovornih obveza, odnosno predaju broda Gradu Rijeci do 15. jula 2024. godine.

Podsjetimo, riječ je o projektu prenamjene Galeba u brod-muzej, s pratećim ugostiteljsko-smještajnim sadržajem. U ovom drugom, ugostiteljskom dijelu, projekt je također naišao na poprilične probleme.

Hoće li pronaći zakupca?

Dosadašnji pokušaji da se dobije zakupac za komercijalni dio broda Galeb pokazali su se dosta jalovim. Gradska je namjera bila novi natječaj objaviti do kraja 2023. godine, ali to se još nije dogodilo, ističe Novi list.

Od trenutka kad se provede taj postupak i odabere budući zakupac, prema nekim procjenama, trebat će minimalno još barem četiri do pet mjeseci da se tih tisuću “kvadrata” prostora, namijenjenih ugostiteljsko-smještajnom sadržaju na brodu, uredi i privede svrsi.

Zasad se nije pronašao zakupac zainteresiran uhvatiti se tog posla, na brodu zaštićenom kao kulturno dobro Republike Hrvatske, premda su iz Grada slali optimistične najave uoči i tijekom raspisa prošlogodišnjeg propalog natječaja.

Vrijedi podsjetiti da se natječajem, koji je bio raspisan početkom srpnja 2023. godine, tražio zakupac za oko tisuću četvornih metara otvorenog i zatvorenog dijela gornje palube, gdje se planira ugostiteljski sadržaj, dok su drugi dio gornje i glavna paluba bili predviđeni za hostelsku ili hotelsku uslugu smještaja.

Jedinična cijena zakupnine bila je utvrđena na 11,02 eura po kvadratnom metru što je za konačnih 993 četvornih metara zatvorenog i otvorenog prostora budućem zakupcu značilo mjesečna davanja od 10.942 eura.

Radi se na muzejskom postavu

S obzirom na to da budući zakupac dobiva “goli” prostor, na račun ulaganja u natječaju je bilo predviđeno oslobađanje od plaćanja zakupnine na rok od pet godina, dok se cijeli taj prostor davao u zakup na rok od 30 godina, pri čemu budući zakupac mora ishoditi od Lučke uprave Rijeka i koncesiju za obavljanje gospodarske djelatnosti.

To nije kraj svim davanjima i obvezama jer je planirano da budući zakupac, proporcionalno površini brodskog prostora koje “drži” u zakupu, sudjeluje i u troškovima održavanja i ispitivanja svih tehničkih sustava broda, sa svim potrebnim servisima.

Za 993 četvorna metra od ukupno 5.549 četvornih metara brodskog prostora, kojim raspolaže Galeb, bio je predviđen udio od 17,9 posto, s koliko bi zakupac trebao participirati u spomenutim troškovima.

No, u Gradu su se zato uhvatili posla na uređenju muzejskog postava, temeljem projekta koji je izradila nagrađivana dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović. Otvaranje muzeja planirali su za sredinu 2024., što će se vjerojatno sada morati malo pomaknuti, kako su pomaknuti i rokovi završetka radova.

Izvor:Novi List

Najčitanije