25 C
Kotor

Slušaj online radio

„Vikingovi“ brodovi ne dime, već stvaraju mali oblak vodene pare

Viking Cruise 27.7. 2021.

Iz dimnjaka kruzera  američko-norveške kompanije „Viking Cruises“ koji su u protekle dvije nedjelje uplovljavali u Boku Kjotiorsku, ne izlazi dim sa zagađujućim materijama, već prečišćeni izduvni gasovi u kojima preovlađuje vodena para.

To su kako navode u kompaniji „BCM“ koja je agent brodara „Viking Cruises“ u Crnoj Gori, već konstatovale kako nadležne crnogorske lučke vlasti, tako i pozala mjerenja koje su na zahtjev brodara i agenta, sprovele nadležne ustanove u Crnoj Gori, ovlaštene za ovakvu vrstu monitoringa.

Primjetna emisija gasova iz dimnjaka dva kruzera ove kompanije – prvih velikih putničkioh brodova koji su Kotor posjetili nakon prošlogodišnje obustave uplovljavanja kruzera zbog pandenije kroodnavirusa, uznemirila je proteklih dana dio ovdašnje javnosti i prouzrokovala brojne komentare na društvenim mrežama. „Vijestima“ se  tim povodom obratilo nekoliko čitalaca koji su dostavikli i fotografije bjeličastog izduva koji izlazi iz dimnjaka „Vikingovih“ brodova dok su oni vezani uz kotorsku rivu i manjeg oblaka koji se širi iznad broda.

Prije četiri dana u Kotor je boravio „Viking Sea“ – kruzerstar samo pet godine, a 17.jula ovdje je na tzv. maiden voyage-u (prvom komercijalom putovanju) boravio potpuno novi kruzer „Viking Venus“ koji je tek izgrađen u brodogradilištu italijanske koroporacije Fincantieri u Ankoni. Riječ je o tzv. sistership-ovima (brodovima blizancima) klase „Viking Star“ od po 47.800 tona deplasmana, dužine po 228 metara a koji mogu ukrcati do 930 putnika i 440 članova posade. Ovi kruzeri kakvih je do sada sagrađeno šest od ukupno osam naručenih brodova, spadaju u red najmodernijih takvih kruzera srednje veličine u svijetu i opremljeni su najmodernijim sredstvima za umanjenje svog negativnog uticaja na životnu sredinu.

„Apsolutno nema ni govora o bilo kakvom dimu sa štetnim materijama i nus-produktima sagorijevanja goriva u motorima broda, već naprotiv – riječ je o prečišćenim izduvnim gasovima koji nakon hemijskog tretmana u tzv. scrubberima, ne sadrže gotovo nikakve štetne materije, već se većinom sastoje od vodene pare.“- kazao je juče tim povodom „Vijestima“ kapetan duge plovidbe Goran Mačić iz agencije BCM. On je kazao da su lučke vlasti u Kotoru odnosno tzv. port state control inspekcija već i ranijih godina prilikom prvih dolazaka brodova tipa „Viking Star“  iskazale intereovanje zbog primjetnog bjeličastog izduva iz dimnjaka tih brodova, i da je inspektoru Željku Lomparu stim u vezi, iz centrale američko-norveške kompanije detaljno objašnjen tehnološki proves prečišćavanja uzduvnih gasova iz motora ovih kruzera, preko tzv. scrubber-a.

Kruzeri tipa „Viking Star“ imaju hibridni dizel-električni pogon kojeg čine četiri velika dizel-generatora ukupne snage 32.00 konja i dva pogonska elektromotora ukupne snage 19.720 konja. Brodoviu su dizajnirani s anamjerom da budu što je moguće energetski efikasniji i sa smanjenim negativnim uticajem na životnu sredinu, te po mjerama koje su primijenjene u dizajnu trupa, pogonskog sistema i njegovog menadžmenta, ovi kruzeri nadilaze čak i stanadarde osnovnog mjerila u toj oblasti – programa Međunarodne pomorske organizacije IMO nazvanog „Energy Efficient Design Index”.

U dizajnu ovih brodova primijenjena su i mnoga druga inteligenta i riješenja karaktristična za energetsku efikasnost i ekološki prihvatljiv tretman otpada, izduvnih gasova i otpadnih voda, a i sama politika kompanije “Viking Cruises” je da u svom poslovanju ali I kod svojh putnika promovipe ekologiju i održivi razvoj.

“Vikingovi” brodovi opremljeni su sa po dva scrubbera zatvorenog kruga za prelišćavanje izduvnih gasova iz svoje dvije strojarnice. Svaki od tih uređaja uklanja sumpor, čvrste partikularne čestice i druge štetne materije iz izduva i na taj način minimizira negativan uticaju broda na atmosferu. Kao rezultat prečišćavanja u scrubberima, iz dimnjaka brioda izlazi bjeličlsti izduv, mnogo više sličan običnoj vodenoj pari nego klasilnim izduvnim gasovima.”- istakao je kapetan Mačić koji je “Vijestima” dostavio i dokumnetaciju što ju je “Viking Cuises” tim povodom već uputio crnogorskim lučkim vlastima i inspekciji sigurnosti plovidbe. Mačić je dodao da su oni samoinicijativno, da bi otklonili bilo kakvu neodumicu kod naših vlasti, angažovali ovlašćenu instituciju – Centar za ekotoksikološka istražvanja (CETI) iz Podgorice da analizira i izmjeri sadržaj eventrualnih šetnih materija u izduvu iz dimnjaka “Vikingovih” kruzera i da su ta mjerenja pokazala da brodovi imaju minimalna negativan uticaj na životnu sredinu i da iz njihovih dimnjaka izlazi praktično samo vodena para.

Inače, kruzeri klase „Viking Star“ opremljeni su i tzv. shore connection sistemom za povezivanje broda tokom njegoviog boravka u luci, na kopnenu mrežu za napajanje strujom, baš da dok je brod na vetzu, ne moraju raditi njegovi dizel-agregati. Kako u luci Kotor ne postoji tehnička mogućnost povezivanja kruzera preko shore connection sistema sa elektro-mrežom u luci, to „Vikingovi“ brodovi ovdje moraju koristiti svoje motore, ali naš zbog toga oni dok borave u Boki, i koriste preiščavanje izduvnih gasova preko scrubbera.

Izvor:S.L.

Najčitanije