25 C
Kotor

Slušaj online radio

Virtuozni zvuci  klasične muzike u izvedbi mladih harmonikaša

Tujković i Kantar

Solistički koncerti Boška Tujkovića i Alekse Kantara u Starom gradu i Grblju



Nekadašnji đak  Muzičke škole “Vida Matjan” Kotor Boško Tujković iz Grblja, sada diplomirani muzičar – akordeonista, podijelio je u ponedjeljak scenu dvorane Crkve Sv. Duha sa Aleksom Kantarom iz Lazarevca, studentom druge godine Studija harmonike na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, predstavljajući se u solističkom koncertu sa bogatim i raznovrsnim programom. Svoju muzičku šetnju započeli su različitim baroknim djelima  Žan Filipa Ramoa, a zatim su nastavili u solo maniru izvodeći kompozicije savremenih autora XX i XXI  vijeka -Vjačeslava Semjonova, Sergeja Vojtenkova, Franka Anđelisa, Zorana Božanića, Kšištofa Olčaka, Vladislava Zolotarjova. Tujković izdvaja kompoziciju “Akotango” Kšištofa Olčaka, napisanu 2015. godine, za koju je jako teško naći note, snimke izvođenja.

 Ovu dvojicu mladih umjetnika povezao je njihov mentor, profesor mr Predrag Kostović, kod koga je Boško  već stekao diplomu. Posljednji put je u Kotoru nastupio prije pet godina, a pauza je prekinuta nakon što je uspješno završio osnovne i upisao master studije. Prije dva dana Kantar i Tujković su nastupili u Grblju, Boškovom rodnom kraju, u crkvi Sv. Trojica na Pelinskoj rudini, a večerašnji koncert je, kaže, poklon njegovoj srednjoj školi- ŠOSMO “Vida Matjan”.

Koncert harmonike u Crkvi sv. Duha

HARMNIKA NIJE SAMO INSTRUMENT ZA SVADBE I VESELJA

– Ideja za ovaj koncert nastala je još u januaru, a za dvije sedmice nas očekuju nastupi na takmičenjima, kolokvijumima, ispitima…Pošto je naš cilj prvenstveno da popularišemo sviranje klasične harmonike, da razbijemo predrasude da je harmonika samo instrument za svadbe i veselja, namjera nam je da pokažemo kako se na harmonici svira i klasična i zabavna i džez muzika – bilo koji muzički žanr. Drago mi je što je večeras u publici bilo i djece, pošto imamo još jedan cilj – da podstaknemo mlade ljude da se bave umjetnošću i da sviraju harmoniku. Kad se uporedi sa drugim instrumentima, harmonika je nepravedno zapostavljena, kaže Tujković, koji je u Kotoru pohađao Harmoniku u klasi prof. Gorana Ševaljevića. Primjećuje da u Crnoj Gori postoji lijepa perspektiva za akordeoniste, sve više se svira harmonika i drago mu je što interesovanje za ovaj instrument raste iz godine u godinu.

Zanimljivo je da su mladi umjetnici sve kompozicije izveli bez nota, svaku su znali napamet.

-Kompozicije uglavnom pamtim nekim osjećajem, želim i volim da pokažem da  klasična muzika može, koliko god traje taj niz tonova melodije i ritma, da se ispuni i napamet, bez nekog notnog zapisa. Upravo zato praktikujem ovakvo izvođenje, jer kad sviramo iz nota, ne obraćamo toliko pažnju na melodiju, na muziku, a kad sviramo bez nota, naš fokus je više na toj melodiji, na iskazivanju osjećanja, objasnio nam je Aleksa Kantar. S obzirom da se u Crnoj Gori prvi put predstavlja kao umjetnik, ovo veliko i prijatno muzičko iskustvo mu mnogo znači i nada se da će opet imati priliku da ovdje ponovo nastupa.

Planiraju da krajem avgusta nastupe u Srbiji- u Lazarevcu i Beogradu.

/M.D.P./

Najčitanije