13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Profesori sa MA Istočno Sarajevo nastupili u Kotoru

Stojanović, harmonika i Erak, gitara

Divertimento za harmoniku i gitaru



Kamerni duo koji čine Dušan Erak, gitara i Marko Stojanović, harmonika, profesori na Muzičkoj akademiji Univerziteta Istočno Sarajevo, nastupili su u koncertnoj dvorani Muzičke škole “Vida Matjan”, Crkvi sv. Duha,  To je bila prilika da ujedno predstave i svoju matičnu visokoškolsku obrazovnu ustanovu, kako bi ovdašnji učenici iz prve ruke bili obavješteni o mogućnostima studija i uslovima školovanja u Sarajevu. Planiran je i master-klas za harmoniku, ali je odložen zbog bolesti polaznika. Dušan Erak je rukovodilac Katedre za teorijsku nastavu, a Marko Stojanović je Prodekan za umjetnički i naučnoistraživački rad Muzičke akademije UIS, ali ne zapostavljaju svoju izvornu misiju umjetnika- da šire ljepotu muzike koncertiranjem uživo.

 S obzirom da je Erak radio kao profesor gitare u Muzičkoj školi u Herceg Novom od 1993. do 2000. godine, a zatim sam upisao Muzičku akademiju u Istočnom Sarajevu, gdje radi oi živi svo ovo vrijeme, zajedno sa kolegom osmislio je program, koji su izveli prvo u Kotoru, a potom i u Herceg Novom.

 -Emotivno me vežu ovi prostori u Crnoj Gori, gdje su ljudi, pogotovo u Boki Kotorskoj, veoma muzikalni, u šta sam se uvjerio i kao pedagoški radnik, ne samo dok sam predavao gitaru ovdje, nego i sada u radu sa studentima koji iz Crne Gore dolaze kod nas. Ovaj program smo osmislili za ovu priliku, a u budućnosti planiramo gostovanja u drugim gradovima Crne Gore, u kooperaciji sa kulturnim centrima i muzičkim školama. Ovo je ujedno i misija Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu da se mi predstavimo šta radimo, kako doživljavamo i izvodimo umjetničku muziku i naravno, upoznajemo kolege iz Crne Gore, kaže Erak za Boka News. Za razliku od njega, Stojanović se ovdje prvi put predstavlja kao umjetnik i nada se nastavku saradnje.

– Održali smo prezentaciju Muzičke akademije u Muzičkoj školi “Vida Matjan”, za đake- buduće studente koji su zainteresovani za potencijale ove visokoškolske ustanove. Planira se proširenje kapaciteta akademije, u toku su završni radovi na njenom opremanju i nastavna 2024/25. godina će početi u potpuno novoj zgradi, koja će biti namjenjena programskim aktivnostima studenata. Broj studenata propisuje Ministarstvo, on je godinama isti, ali na smjeru za Harmoniku se obično prima od šest do osam studenata, sa  jednim do dva mjesta za inostrane državljane. Studenti iz Crne Gore imaju status kao “domaći” studenti, objasnio je Stojanović.

Profesori sa MA Istočno Sarajevo nastupili u Kotoru

U prvom dijelu programa izveli su transkripcije za harmoniku i gitaru (uradio ih je Erak), te su prisutni imali priliku da čuju barokni “Koncert za gitaru i gudače” Antonija Vivaldija, potom i “Trio concertante pour guitare, violin et Basso”, op 18, malo poznatog kompozitora Fransoa de Fosa. Kompozicija je vrlo rijetko izvođena na ovim prostorima, to je vrlo lijepa muzika tipa “divertimenta”,  a pisana je u stilu Đulijanija, jednog od kompozitora koji je stvarao djela za gitaru u klasičnom stilu, po uzoru na Mocarta i Betovena.

Slijedi izvedba “Jazz dušo”  Vojislava Ivanovića, čuvenog kompozitora za gitaru proslavljenog u svijetu, koji je njihov kolega, predaje gitaru na Muzičkoj akademiji Univerziteta Istočno Sarajevo, ali je završio i studije kompozicije i njegova se djela izvode na svim svjetskim festivalima.

 Tu su i neizostavni južnoamerički kompozitori Astor Pjacola (“Chiquelin de Bachin”) i Maksimo Diego Puhol i njegova “Suite Buenos Aires”, djela koja daju umjetnicima slobodu izvedbe u različitim sastavima sa raznim instrumentima.

Erak i Stojanović ovim nastupima žele da popularizuju ovu vrstu muzike među mladima.

-Naša misija je da propagiramo umjetničku muziku u današnjem svijetu konglomerata svakakvih muzičkih žanrova. Mlađe generacije treba da čuju što više umjetničke muzike, a sa druge strane ljudi treba da budu upoznati sa tim kako profesori sa muzičkih akademija i nastupaju, jer to je jedan vid popularizacije umjetničke muzike, poručuju profesori.

Najčitanije